Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena spomen-ploča Antoniu Rendiću Ivanoviću

Brač (IKA)

Spomen–ploča liječniku Antoniu Rendiću Ivanoviću (1896.–1993.) za kojega je pokrenut postupak beatifikacije postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sutivanu na otoku Braču, otkrivena je u četvrtak 12. rujna uz prigodnu svečanost u organizaciji Općine Sutivan i Narodne knjižnice Sutivan.

Rendić Ivanović napustio je Sutivan sa svojim roditeljima kao četverogodišnji dječak i na sjeveru Chilea u gradu Antofagasti proveo ostatak svoga životnoga vijeka, obavljajući liječničku praksu u privatnoj ordinaciji te pišući i objavljujući poeziju pod pseudonimom Ivo Serge.

Zbog skrbi koju je siromašnim pripadnicima društva pružao bez ikakve naknade i svoga društvenoga djelovanja u široj zajednici Antofagaste te utjecaja koji je na publiku imala njegova poezija u Chileu stekao je kultni status i u više navrata bio odlikovan različitim priznanjima na najvišoj razini te prozvan „liječnikom siromašnih” i „apostolom skromnih”.

Nedugo nakon njegove smrti antofagastanska nadbiskupija na temelju bezbrojnih zahtjeva i apela stanovnika grada i regije Antofagasta imenovala ga je „slugom Božjim” i pokrenula postupak beatifikacije pri Svetoj Stolici koji je još uvijek u tijeku.

Objavljena je i knjiga o njegovu životu i radu „Antonio Rendic Ivanovic – medico de los pobres” koja je 2016. doživjela svoje treće izdanje. Brojne institucije u Chileu, od bolnica, škola i vatrogasnih domova do ulica i avenija nose njegovo ime, a uspomena na njega i arhiva njegovih radova izložena je u stalnomu postavu muzeja „Museo Andres Sabella” u Antofagasti.

Postavljanjem ove spomen–ploče Općina Sutivan i Narodna knjižnica Sutivan željeli su potaknuti bračku i hrvatsku javnost na bolje poznavanje života i djela ovoga izuzetnoga čovjeka koji je na najbolji mogući način u tuđini predstavljao zemlju iz koje je potekao”, poručili su organizatori.

Svečanosti je uz brojnu bračku publiku nazočio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar, a u programu su sudjelovali općinski načelnik Ranko Blažević, ravnatelj knjižnice Franjo Mlinac, prof. Jerko Ljubetić, pisac i prevoditelj, Branka Bezić, voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Hrvatske. Spomen–ploču otkrio je dosadašnji počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti Pedro Marinov Martinić.