Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Božićno drvce i jaslice pomažu nam razmišljati o Božjem utjelovljenju

Vatikan (IKA)

„Božićno drvce i jaslice dva su znaka koji nas ne prestaju očaravati, govore nam o Božiću i pomažu nam razmišljati o otajstvu Boga koji je postao čovjekom kako bi bio blizu svakome od nas“, rekao je papa Franjo primivši 7. prosinca u audijenciju delegacije iz Friuli-Venezia Giulije i Veneta, talijanskih pokrajina koje su ove godine darovale božićno drvce i jaslice za Trg Sv. Petra koji će danas poslijepodne biti otvoreni.

„Pozdravljam vas i primam s velikom zahvalnošću darove koje ste došli predstaviti: božićno drvce i jaslice, koji su već postavljeni na Trgu sv. Petra i kojima će se diviti brojni hodočasnici iz cijelog svijeta“, rekao je Papa pozdravljajući prisutne, počevši od venecijanskog patrijarha Francesca Moraglie i biskupa Concordia-Pordenonea Giuseppea Pellegrinija. „Božićno drvce sa svojim svjetlima podsjeća nas da je Isus svjetlo svijeta, on je svjetlost duše koja razgoni tamu neprijateljstava i stvara prostor za oprost“, naglasio je Papa: „Smreka koja se ove godine nalazi na Trgu sv. Petra… sugerira nam daljnje razmišljanje: svojom visinom od preko dvadeset metara simbolizira Boga koji se rođenjem svoga Sina Isusa spustio do čovjeka da ga podigne k sebi i izdigne ga iz magle egoizma i grijeha. Sin Božji postaje čovjekom da ga privuče k sebi i učini ga dionikom svoje božanske i neraspadljive naravi“.
Jaslice, koje se nalazi u središtu Trga, izrađene su od pijeska iz Jesole koji potječe s Dolomita, objasnio je Papa govoreći o prvim jaslicama od pijeska postavljenim na Trgu sv. Petra „Sand Nativity“ koje će Rimljani i turisti moći od danas popodne razgledati na Trgu. „Pijesak, siromašni materijal, podsjeća na jednostavnost, malenost i krhkost kojom se Bog očitovao Isusovim rođenjem u skromnosti Betlehema, nastavio je papa Franjo:

„Moglo bi se činiti da je ta malenost u opreci s božanstvom, tako da su je neki, od početka, smatrali samo prividom, ljušturom. Ali tome nije tako jer malenost je sloboda“. „Oni koji su maleni – u evanđeoskom smislu – nisu samo laki, već i slobodni od svake želje za pojavljivanjem i svake težnje za uspjehom, poput djece koja se izražavaju i spontano kreću“, objasnio je Papa, prema kojemu „svi smo pozvani biti slobodni pred Bogom, imati onu slobodu djeteta pred svojim ocem“.

„Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, kojeg polažemo u jaslice, Svet je u siromaštvu, malenosti, jednostavnosti i poniznosti“, podsjetio je papa Franjo: „Neka jaslice i drvo, očaravajući simboli Božića, donesu u obitelji i mjesta susreta odraz Božje svjetlosti i nježnosti, da pomognu svima doživjeti blagdan Isusova rođenja. Razmatrajući Djetešce Boga koji zrači svjetlošću u skromnosti jaslica i postanimo i mi svjedoci poniznosti, nježnosti i dobrote“, poručio je na kraju Papa.