Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa će naći mladu Crkvu u službi svima

Rim (IKA)

U Panami je 22. siječnja počeo Svjetski susret mladih koji će trajati do 27. siječnja. Nekoliko dana prije tog velikoga međunarodnog susreta nadbiskup Paname José Domingo Ulloa Mendieta, u jednom je intervjuu kazao da je Crkva u Panami živa, spremna za razgovor s onima koji su drukčiji, ali ne i daleki, zna voditi ekumenski i međuvjerski dijalog, ona je Crkva u službi svima i ne isključuje nikoga.

Na pitanje o pripremama za susret nadbiskup domaćin rekao je da su one najprije bile podržane molitvom te su time projekt stavili u Gospodinove ruke. Nadbiskup je istaknuo da je tijekom posljednje dvije godine, svakog 22. u mjesecu bio Dan molitve za Svjetski susret mladih, prenosi Vatican News. Pritom je objasnio da su izabrali dan na koji se u listopadu spominjemo sv. Ivana Pavla II., pape koji je pokrenuo taj susret. Panamski nadbiskup kazao je također da su im pomagali i profesionalci koji su proces pripreme organizirali na vrlo metodičan način, što im je omogućilo da prate svaki korak u različitim ograncima Organizacijskog odbora.

Papa će u Panami naći Crkvu koja je mlada i radosna, autentična, etnički i kulturalno raznovrsna, ima živu vjeru i zalaže se u navještaju Evanđelja. Crkvu koja neće iznevjeriti povjerenje koje je Papa dao toj malenoj prevlaci kako bi organizirao jedinstven i povijesni događaj poput Svjetskog dana mladih. Crkva je to koja pristaje uz nauk pape Franje, te naviješta izlazeći u potragu za onima koji su na periferiji. Ona vodi dijalog s onima koji su drukčiji, ali ne i daleki, te zna voditi ekumenski i međuvjerski dijalog. Crkva je to koja služi svima i ne isključuje nikoga, istaknuo je nadbiskup Ulloa Mendieta.

Na pitanje što očekuju od susreta, nadbiskup je izrazio nadu da će od njega imati koristi većina mladih u Srednjoj Americi i na cijelom američkom kontinentu. Nadaju se također da će mladi na kraju biti potaknuti na potragu za odgovorima na egzistencijalna pitanja, koji će im pomoći u određivanju vlastitoga životnoga projekta. Oni koji ne mogu biti fizički prisutni moći će događaj pratiti na različitim komunikacijskim platformama.

Svim mladićima i djevojkama koji će sudjelovati na Svjetskom susretu mladih u Panami nadbiskup Ulloa Mendieta poručio je da dopuste da ih pomiluje milosrdna ljubav Nebeskoga Oca, da na najbolji način iskoriste pripremne kateheze i riječi Pape koji ih dolazi potvrditi u vjeri i reći im da ih Crkva i društvo trebaju. Na kraju ih je pozvao da imaju hrabrosti odgovoriti na Božji poziv, uz molitvenu podršku Crkve.

Ključne riječi:
Panama Ulloa Mendieta