Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo u Estoniji

Tallinn (IKA )

Posljednjeg dana pohoda baltičkim zemljama,u utorak 25. rujna, papa Franjo posjetio je glavni grad Estonije Tallinn. U zračnoj luci dobrodošlicu mu je izrazila predsjednica Kersti Kaljulaid.

Nakon svečanosti dočeka u predsjedničkoj palači Papa se susreo s građanskim vlastima, predstavnicima društvenog života i Diplomatskog zbora. Papa je istaknuo da Estonija mora čuvati sjećanje na borbu za slobodu i nezavisnost. Postignuti napredak plod je naime napora, rada, duha i vjere prošlih naraštaja, rekao je Papa i istaknuvši kako je Estonija tijekom proteklih 25 godina od oslobođenja uspjela napraviti velike korake, pokazavši zavidnu razinu napretka, sposobnosti za obnovu, slobode tiska i razborite politike. No, upozorio je da blagostanje nije uvijek sinonim dobrog življenja. Naša tehnokratska društva uzrokuju gubitak osjećaja za život, radost i uživanje u ljepotama. Tako se svijest pripadnosti i borbe za druge, ukorijenjenosti u narodu, kulturi i obitelji sve više gubi, posebno među mladima, koji ne vode računa o izgradnji vlastite sadašnjosti i budućnosti, jer ih se lišava sposobnosti sanjanja, riskiranja i stvaranja, primijetio je Papa i potaknuo estonske političare da postanu „zanatlije za povezivanje“, stvarajući životnu mrežu pomoću koje bi se svi osjećali ugodno u domu.

Predsjednica Kaljulaid podsjetila je, pak, na diplomatsku podršku Svete Stolice u doba sovjetske okupacije, Sveta Stolica bila je tada izvor duhovne snage europskim zemljama pod komunističkom vlašću.

Uslijedio je ekumenski susret s mladima u luteranskoj katedrali tijekom kojega je Papa primijetio da je lakše govoriti nego li slušati. Povjeravam vam da želim plakati s vama ako plačete, pratiti vas pljeskom i smiješkom u vašim radostima, pomoći vam živjeti u nasljedovanju Krista, rekao je Papa mladima odmah i upozorio ih da istinska kršćanska zajednica ne vodi prozelitizam, već sluša, prihvaća i prati i hoda, ali ne nameće drugima. Potrebno je shvatiti da moramo promijeniti brojne situacije koje vas udaljuju od nas, ako želimo biti uz vas. Znamo da na mnogi mladi ništa ne pitaju, jer nas ne smatraju važnim sugovornicima. Ružno je vidjeti kako se Crkva ponaša s mladima koji su uvjereni da nije u stanju ništa reći ni dati njihovu životu. Mnogi mladi čak jasno traže da ih Crkva pusti na miru, sa žaljenjem je istaknuo Papa pred mladima različitih vjeroispovijesti u Tallinnu. Dodao je kako Crkva želi odgovoriti na neka njihova očekivanja na skoroj Sinodi mladih. Crkva želi biti razvidna, poštena, privlačiva, komunikativna, pristupačna, radosna i interaktivna zajednica koja prihvaća svakoga. Zajednica bez straha, jer strah zatvara i dovodi do prozelitizma, primijetio je Papa i istaknuo da je bratstvo posve nešto drugo.