Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa mladim zatvorenicima: Bog ne vidi etikete i osude, nego djecu

Panamá (IKA)

Molitve, razmišljanja, pjesme, snažni osjećaji i Franjine riječi pratili su jedan od najdirljivijih događaja apostolskog putovanja u Panamu: susret s mladim zatvorenicima u maloljetničkom zatvoru Las Garzas u Pacori u petak 25. siječnja. Nakon propovijedi, Papa je ispovijedio petero mladih ljudi.

Tradicionalno pokorničko bogoslužje Svjetskog dana mladih prvi je puta održano u zatvoru. Tijekom bogoslužja pročitano je Evanđelje svetog Luke u kojem se farizeji i pismoznanci sablažnjavaju Isusovim ponašanjem kad blaguje s grešnicima. Komentirajući taj odlomak iz Evanđelja, Franjo se u propovijedi prisjetio da „dok se oni ograničavaju samo na mrmljanje“, Isus „prihvaća grešnike i blaguje s njima“. To su dvije različite perspektive koje su u opreci jedna s drugom: s jedne strane sterilan i besplodan pogled – mrmljanje i ogovaranje, a s druge pogled koji poziva na duboku promjenu i obraćenje – Gospodinov pogled, rekao je Papa.

Pokorničko bogoslužje u sklopu Svjetskog dana mladih u Panami. Foto: Vatican News

Isusov izbor – objasnio je Papa – jest „biti blizu i ponuditi nove mogućnosti“.

Čini se, međutim, lakšim, dodao je, „prišivati drugima naslove i lijepiti im etikete koje zaleđuju i stigmatiziraju ne samo prošlost već i sadašnjost i budućnost ljudi“. „Te etikete u konačnici ne rađaju ništa drugom osim podjele: na dobre i loše; na pravednike i grešnike“. „Takav stav – dodao je Papa – sve onečišćuje jer podiže nevidljivi zid koji navodi na mišljenje da će se marginaliziranjem, odvajanjem i izoliranjem ljudi kao nekom čarolijom riješiti svi problemi“.

„Silno nas veseli druge etiketirati“. Ali, ta kultura etiketiranja diskreditira osobu. Svaki od nas, primijetio je papa Franjo, „mnogo je više od svojih etiketa“.

S druge strane, cijelo Evanđelje obilježeno je drugim pogledom, „rođenim iz Božjeg srca“. Bog nikada ne napušta i Gospodinova je ljubav, objasnio je Papa, ljubav koja „preuzima na sebe složenost života i svake situacije“. To je ljubav koja je „kadra ponuditi puteve i mogućnosti za integraciju i promjenu, ozdravljenje i opraštanje, putove spasenja“. Isus, potvrdio je Sveti Otac, također suzbija „unutarnje mrmljanje koje se javlja u onima koji, nakon što su oplakali svoj grijeh i postali svjesni svoje pogreške, ne vjeruju da se mogu promijeniti“. Papa je uputio pritom snažni poticaj: „Otvorite prozor srca i uzdignite pogled Isusu“.

Naposljetku, papa Franjo je naglasio da se mrmljanju i osudi moraju suprotstaviti putovi uključivanja i integracije:

Društvo oboli kad nije u stanju slaviti zbog duboke promjene svoje djece; zajednica se razboli kad se preda mrmljanju koje bezosjećajno gazi i osuđuje. Društvo je plodonosno kad zna iznjedriti dinamike koje su kadre uključiti i integrirati, preuzimati odgovornost i boriti se za stvaranje mogućnosti i alternativa koje će davati nove mogućnosti svojoj djeci, kad je predano stvaranju budućnosti kroz zajedništvo, obrazovanje i rad“.

Papinu obraćanju prethodilo je svjedočanstvo jednog mladog zatvorenika koji je uhićen u travnju 2016. i koji je govorio o promjeni svoga života zahvaljujući susretu s Kristom.