Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio novoga paragvajskoga predsjednika

Vatikan (IKA )

Papa Franjo primio je 5. studenoga u Vatikanu predsjednika Paragvaja Marija Abda Beniteza. Bio je to prvi posjet predsjednika te južnoameričke zemlje od izbora u travnju.

Nakon susreta s Papom predsjednik Abdo Benitez i njegova pratnja razgovarali su i s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i „ministrom vanjskih poslova“ nadbiskupom Paulom Gallagherom. Kako prenosi Kathpress, na susretima je bila riječ o doprinosu Crkve općedruštvenom razvoju Paragvaja, konkretno na području obitelji, siromaštva, korupcije i trgovine drogom. Papa Franjo Paragvaj je pohodio u srpnju 2015.

Kandidat desnice Mario Abdo Benitez pobijedio je na predsjedničkim izborima kao član stranke Colorado koja tom zemljom vlada gotovo bez prekida od godine 1947. Stupio je u službu u kolovozu a već je početkom rujna najavio da će Paragvaj svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Jeruzalema vratiti u Tel Aviv. Naime u svibnju je Paragvaj još pod predsjedništvom Horacija Cartesa kao treća zemlja, nakon SAD-a i Gvatemale, veleposlanstvo premjestio u Jeruzalem.

Papa je 5. studenoga primio u nastupni posjet i libanonskoga veleposlanika pri Svetoj Stolici Farida Eliasa Khazena, maronitskoga kršćanina i politologa, koji je sudjelovao u „cedar-revoluciji“ 2005. te do svibnja ove godine bio zastupnik u libanonskom Parlamentu.