Budi dio naše mreže
Izbornik

Požega: Obljetnica posvete katedrale, uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa

Požega (IKA )

Na obljetnicu posvete katedrale i uspostave Požeške biskupije te ređenja njezina prvog biskupa Antuna Škvorčevića, 27. rujna, misno slavlje u požeškoj katedrali predvodio je generalni vikar Josip Krpeljević, u zajedništvu s kanonicima požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra, te svećenicima u požeškim župama i u središnjim biskupijskim ustanovama.

Bog trajno potiče ljude da mu iz svijeta i profanog života, koji je zaražen i zagađen zlom i grijehom, izdvoje i posvete određene prostore, predmete i osobe, kako bi on u njima i po njima mogao ostvarivati svoj naum spasenja s ljudima, koje sabire u zajednicu zvanu narod Božji ili Crkva, podsjetio je u homiliji o. Krpeljević. Istaknuo je da se hram Božji kao materijalna građevina može razoriti, kao što se dogodilo sa starozavjetnim hramom u Jeruzalemu, čije je razaranje Isus navijestio, ali da je Crkva kao duhovna građevina, odnosno kao otajstveno tijelo Kristovo nerazoriva i neuništiva, dokle god u njoj prebiva Duh Sveti. Nazočne je, pak, pozvao da se u slavlju obljetnica koje slave, obnove u svom krsnom opredjeljenju za Boga i da svoja srca, duše i savjesti vjerno čuvaju kao posvećeni prostor za Božje milosno djelovanje.

Na kraju misnog slavlja o. Krpeljević izmolio je molitvu za Požešku biskupiju, a svi nazočni otpjevali su biskupijsko geslo „Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“. Slavlje je pjevanjem animirao Katedralni zbor pod ravnanjem Maria Večerića.

Ključne riječi:
katedrala obljetnice Požega