Budi dio naše mreže
Izbornik

Predbožićni susret kardinala Bozanića s ravnateljicama i ravnateljima škola i vrtića s područja Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

"Škola će uspješno odgajati jedino ako sama bude zajednica osoba u kojima će učenici prepoznati uzore ljudskosti, dobrote i odgovornosti prema sebi, drugima, prirodi i domovini", istaknuo je kardinal i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije Josip Bozanić u utorak 16. prosinca na tradicionalnom predbožićnom susretu s ravnateljicama i ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Zagrebačke nadbiskupije.

“Djeci ne smijemo nuditi životne fragmente. Moramo im ponuditi izobilje života koje nadilazi tehnološka i informatička dostignuća. Odgajati i obrazovati znači biti svjestan da je svako ljudsko biće pozvano rasti i sazrijevati u svojoj cjelovitosti”, rekao je kardinal Bozanić okupljenim ravnateljima škola i vrtića, kojih je prisutno bilo više od 150, a ovom prilikom izmijenili su čestitke te je kardinal u prigodnoj riječi izrekao snažnu poruku o položaju i statusu učitelja i srednjoškolskih profesora u hrvatskome društvu.

Spominjući aktualnu temu nedavnog štrajka prosvjetara kardinal je poručio kako ohrabruje činjenica da je postignut dogovor i da su zahtjevi zaposlenih u školama dobrim dijelom ispunjeni. Naveo je da je njihova uloga u društvu neprocjenjiva uz pojašnjenje da su u prenošenju znanja svakako potrebna tehnička pomagala poput pametnih ploča i računala, ali da su na prvom mjestu ipak učitelji.

Njih nitko ne može zamijeniti. Dostojanstvo učitelja i odgojitelja nalazi se u njihovom zvanju. Mogli bismo reći da je učiteljsko zvanje i duhovno zvanje, jer je posvećeno odgajanju, obrazovanju i humaniziranju. “

“Oni uvijek daju više od propisanog, očekivanog, plaćenog. Upravo taj višak darivanja nije moguće izračunati i izmjeriti nikakvim koeficijentima”, nastavio je kardinal, izražavajući nadu da će taj darovani višak ostati i nadalje prepoznatljivi znak naših učitelja i odgojitelja čiji se poziv može raditi jedino iz ljubavi prema zvanju, djeci i mladima.

Učitelj koji radi iz ljubavi, nikada neće biti dovoljno plaćen, jer je to jednostavno nemjerljivo.”

Učitelj koji radi iz ljubavi, nikada neće biti dovoljno plaćen, jer je to jednostavno nemjerljivo. Odgovorni u društvu to moraju prepoznati, vrednovati i nagraditi. Uz materijalni status, odgojitelji i učitelji zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost, čiji izostanak nekad više boli nego sama plaća”, rekao je kardinal Bozanić.

Rekao je i da je iluzorno misliti da samo jedna institucija može odgajati, prenositi znanja, vještine i iskustva na nove generacije. “To ne može samo obitelj, samo škola, samo crkva ili samo mediji, ali sve te ustanove zajedno mogu izgraditi čvrstu odgojno-obrazovnu mrežu koja će biti solidan oslonac i siguran kompas djeci i mladima na putu odrastanja; u traženju odgovora na životna pitanja.”

Zagrebački nadbiskup govorio je također o potrebi odgoja savjesti u djece kao temeljnog preduvjeta da učenik može razlikovati istinu od laži, dobro od zla, pravdu od nepravde ili pak iskrenost od dvoličnosti.

Djeci ne smijemo nuditi životne fragmente, moramo im ponuditi ‘izobilje života’ koje nadilazi tehnološka i informatička dostignuća.”

“Savjest omogućuje učeniku vrednovati i prosuđivati sebe, druge i svijet oko sebe”, poručio je kardinal uz to da je obitelj stožerni odgojitelj u društvu te da djeci ne smijemo nuditi životne fragmente, već da im moramo ponuditi ‘izobilje života’ koje nadilazi tehnološka i informatička dostignuća. “Odgajati i obrazovati znači biti svjestan da je svako ljudsko biće pozvano rasti i sazrijevati u svojoj cjelovitosti.” Objasnio je da je ovdje riječ o procesu rasta osobe i to na tri razine: intelektualnoj, voljnoj i duhovnoj. Dodao je da se ljudski život ne može svesti samo na profesionalnost, produktivnost, uspješnost i konkurentnost na tržištu, zanemarujući vrijednost ljudske osobe i njezin cjelovit razvoj.

Dubravka Brezak Stamać

Čestitku ususret Božiću zagrebačkom nadbiskupu i okupljenima je izrekla Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u ime grada Zagreba Ivica Lovrić, te kao predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica Suzna Hitrec.

Hitrec je svima poželjela puno podrške i razumijevanja te da skupe snau, da i dalje daju svoju brigu, razumijevanje, podršku i ljubav svim bližnjima u profesionalnoj zajednici i u obiteljima.

“Koliko je ova godina bila puna izazova, sljedeća će vjerojatno imati još više izazova i zato treba biti spreman, treba biti kompetentan i treba prvenstveno biti dobar čovjek”, zaključila je Hitrec.

U ime dječjih vrtića govrila je Ana Božić iz Duge Rese, a u ime osnovnih škola Tomislav Filić iz Zagreba koji je rekao da Božić uvijek iznova progovora čovjeku, pojedincu i zajednici mnogostrukim poticajima.

“Jedan od poticaja jest darivanje. Darivanje onoga što je nenaplativo – podrške, poticaja, razumijevanja, prihvaćanja, oproštenja, osmijeha, zagrljaja, zahvalnosti, radosti i nade – svega onoga što iz srca izlazi i što srce dotiče”, rekao je ravnatelj OŠ Augusta Harambašića.

U glazbenom dijelu nastupili su učenici Međunarodne osnovne škole Matije Gubca, među njima i jedna solistica iz Kine.

Razmijenjeni su i darovi u ovoj prilici te je kardinal Bozanić svim ravnateljicama i ravnateljima darovao svoju propovijed s ovogodišnje proslave Dana državnosti i zbornik koji je KBF objavio u povodu njegovog 70. rođendana.