Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021.

Zagreb (IKA)

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. u organizaciji Agencije za elektroničke medije predstavljen je u ponedjeljak, 14. studenog, u Zagrebu. Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213,00 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1.983.213,00 kuna.

U tom zborniku predstavljeni su radovi nastali u sklopu drugog ciklusa Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću.

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. u panel diskusiji predstavili su Anita Malenica, prof. dr. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova. Skup je moderirao novinar i poduzetnik Darko Buković.

Anita Malenica je naglasila kako ovaj projekt nije socijalne naravi već potiče novinarsku izvrsnost, odnosno daje priliku novinarima da se vrate izvornom novinarstvu kada su se teme dubinski istraživale i odrađivale, a danas toga zbog sve veće brzine protoka informacija to vrijeme za novinarske radove je skraćeno.

“Cilj projekta je osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva, a podatak o 201 valjanoj prijavi i 81 ostvarenom novinarskom projektu s 544 objavljenih članaka svjedoči o tome da smo taj cilj i ostvarili. U središtu pažnje i projekta je čovjek, autor, novinar i novinarka, i to, uz raznolikost svjetonazora i tema koje su njime obuhvaćene, smatram njegovom najvažnijom značajkom”, poručila je Malenica.

Govoreći o Zborniku izabranih radova iz projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. Ivana Petrović je naglasila kako taj zbornik predstavlja zbir onoga što se naziva “punokrvnim” novinarstvom.

“Novinarstvo kao da gubi na važnost zbog brzog razvoja tehnologija, utjecaja društvenih mreža, ukratko zbog brzog i površnog informiranja. Priče koje možete pročitati u ovom zborniku demantiraju tezu koja se često može čuti, a to je da više nema pravih novinara kao ni pravoga novinarstva. Novinarske priče objavljene u ovome Zborniku obrađuju raznovrsna područja politike i društva. Mnoge su od njih pogledi iz kuteva koje u medijskom prostoru nismo vidjeli, čuli ili pročitali”, istaknula je Petrović.

Prof. dr. Danijel Labaš ocijenio je kako ovaj zbornik donosi radove koji su spektakularni, a po svojoj temeljitosti i profesionalnom pristupu mogu poslužiti kao primjer ismijavanja neozbiljnog, površnog i tabloidno-bulevarskog novinarstva.

“Mene posebno veseli činjenica da će ovi tekstovi sigurno pridonijeti i jačanju svijesti o tome da još postoji kvalitetno novinarstvo, pa ove tekstove u tom kontekstu doživljavam i kao doprinos jačanju kritičke svijesti i medijske pismenosti publike koju treba navikavati na ovako kvalitetne tekstove, a odvikavati od površnih nekvalitetnih tekstova kojima smo svakodnevno zatrpani”, zaključio je Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Agencija za elektroničke medije pokrenula je 2020. projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina.

Osim toga, poticane su i teme od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa prema građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt. Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz značajno povećan iznos od milijun i petsto tisuća kuna. Predviđen je i novac za nastavak projekta u 2023.

U projektu Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. godini sudjelovali su novinarka Hrvatske katoličke mreže Marija Pandžić te HKM-ovi vanjski suradnici Ivan Tašev i Ivan Matić.

Anita Malenica, Ivana Petrović i Danijel Labaš