Budi dio naše mreže
Izbornik

Prodaja božićnih drvaca u sklopu Caritasove akcije "Za 1000 radosti"

Zagreb (IKA)

U sklopu 17. nacionalne humanitarne akcije "Za 1000 radosti – Pomažemo zajedno" Hrvatski Caritas u suradnji s "Hrvatskim šumama" i Gradom Zagrebom organizirao je promotivno-humanitarni događaj na kojem su se Zagrepčankama i Zagrepčanima u subotu 15. prosinca na Trgu bana Jelačića nudila božićna drvaca s korijenom, kako bi se i tom prilikom prikupila pomoć za siromašne obitelji diljem Hrvatske.

Nabavljajući ponuđena drvca s korijenom, građani su pomogli obiteljima u potrebi. ali ujedno su time poduprli i očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ukupno je u subotu na Trgu bana Jelačića bilo ponuđeno 250 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke. 

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame, studenti i studentice Zagrebačkoga sveučilišta pomagali su Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeli im ga do prijevoznog sredstva.

Hrvatski Caritas je na prigodnim štandovima nudio i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske, kartice, šalice i vrpce, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima.

U akciji na Trgu bana Jelačića kao podupiratelji sudjelovali su Tugomir Majdak, izaslanik Predsjednika Vlade RH, dr. sc. Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Damir Miškulin, voditelj UŠP Zagreb Hrvatskih šuma te Maja Gačić Nimac, izvršna direktorica Odnosa s javnošću i marketinga PBZ-a.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak obukao se u Caritasov prsluk i volontirao na Caritasovoj akciji.

“U opisu je našeg posla pomagati poljoprivrednicima, a ovdje imamo mogućnost pomaganja najpotrebnijim građanima. Nije nikad na odmet odvojiti svoje vrijeme za one kojima je pomoć potrebna”, poručio je Majdak.

Akciju prodavanja božićnih drvaca poduprla je i dr. sc. Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Naše Ministarstvo redovito podržava Caritasove akcije te upravo s Caritasom odlično surađujemo kroz različite projekte”, naglasila je Vučinić Knežević.  

Kako je rekao Damir Miškulin, voditelj UŠP Zagreb Hrvatskih šuma, već 17 godina Hrvatske šume sudjeluju u ovoj tradicioalnoj Caritasovoj akciji. 

“Prodaja drvaca ide odlično, mi smo zadovoljni jer će pomoći dobiti najpotrebitiji”, istaknuo je Miškulin.

Jedanaestero djece i mladih  primilo je od mons. Fabijana Svaline, ravnatelja Hrvatskog Caritasa, prigodne darove “za izvrsnost, darovitost i uspješnost” namijenjene mladim osobama nadarenima za sport i umjetnost – na prijedlog Caritasa Zagrebačke nadbiskupije – među kojima su,  jednokratna stipendija za izvrsnost, knjiga Zlatka Dalića “Rusija naših snova”, poklon-paket “Podravkinih” proizvoda i obiteljsko božićno drvce s korijenom “Hrvatskih šuma”.

Kako je rekao mons. Fabijan Svalina, ideja za poklone za izvrsnost došla je ovog ljeta nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

“Pokušali smo među mladima koji se nalaze u Caritasovim kućama i udomiteljskim domovima pronaći najbolje kako bi im dali do znanja da su prepoznati te da se njihova izvrnost cijeni”, poručio je mons. Svalina.

U akciju na Trgu tradicionalno se uključio i Grad Zagreb, kojeg su predstavljale zamjenice gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević i dr. sc. Olivera Majić, uz brojne predstavnike Gradske uprave, i to kupnjom drvaca, promotivnih proizvoda i pozivom građanima na pomoć siromašnim obiteljima.

Tijekom višesatnog programa, Zagrepčanke i Zagrepčane je animirala i s gostima prigodno razgovarala Tanja Popec, urednica i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju.