Budi dio naše mreže
Izbornik

Program 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda

Bleiburg/Udbina/Zagreb (IKA)

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održava se 15. svibnja, u koordinaciji Počasnog bleiburškog voda pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i u suorganizaciji s Dušobrižništvom za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u liturgijskom dijelu. Zbog pandemije covida-19, komemoracija će se održati na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini.

Na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu u 8.30 sati bit će molitva, dova i polaganje vijenca kod Središnjeg križa uime državnih delegacija. Molitvu predvodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić i to u nazočnosti samo prethodno prijavljenih osoba kako bi se poštivale epidemiološke mjere. U isto će vrijeme biti molitva kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu, uz polaganje vijenca. Molitvu će predvoditi voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković.

Na Udbini će se od 12.15 sati slaviti misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju će predvoditi gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Tjedan dana kasnije, 22. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo, uz polaganje vijenaca.

Hrvatski katolički radio izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu kao i misu ispred Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i s Radimlje.