Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Obraćenja svetog Pavla na splitskim Pujankama

Split (IKA)

Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s župnikom don Božom Renjićem, župnim vikarom don Ivanom Marićem i desetak svećenika.

Pozdravivši na početku slavlja nadbiskupa, okupljene svećenike, župljane i hodočasnike te čestitavši svima blagdan župnog zaštitnika, župnik don Božo Renjić kazao je da bi „svaki čovjek trebao tragati za Kristovim svjetlom i dopustiti da njegova milost zahvati čitav naš život kako bismo, poput Pavla, postali novi ljudi. Neka nas Kristovo svjetlo trajno preobražava, ispunja i obasjava kako nikada ne bi hodili u tami života“.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Barišić progovorio o svečevu životu prije obraćenja, kada je, gorljiv u sljepoći prema drugima, bio progonitelj kršćana – onih koji su vjerovali u drugačijeg Boga od onog koji je vodio njegov narod. No na putu za Damask doživljava pad i prosvjetljenje. Osljepljuje na mržnju prema bližnjemu koja ga je do tada vodila i u potpunosti mijenja svoj život. „Uskrsli Krist ima vidljivo lice – lice svakog čovjeka. Prisutan je u svima nama. Pavao ovo nije znao, a shvaćamo li mi to danas? Obraćenje je ono što nam je svima potrebno“. Podsjetio je i na Savlov susret s Ananijom, predstavnikom onih koje je progonio, a koji ga prihvaća i uvodi u zajednicu vjernika preko sakramenta krštenja. „Ovaj susret nam puno govori. Kada smo na distanci od drugih tada ih loše procjenjujemo, vidimo samo njihove mane i puni smo predrasuda. Svatko od nas u vlastitoj sredini ima one koje krivo gledamo. Ali kada se čovjeku približimo, s njim porazgovaramo i zaista ga otkrijemo događa se čudo – od neprijatelja za koji traži smrt postaje brat“. Nadbiskup je istaknuo kako je svima nama potrebno biti Pavao i prestati vjeru poimati kroz običaje i tradiciju jer „vjera je susret s Isusom Kristom, raspetim i uskrslim. Tada sljepoća nestaje, mijenja se pogled i rađa spoznaja da smo svi braća i sestre, djeca Božja“.

Poseban naglasak nadbiskup je stavio na važnost krštenja i na Ananije u našim životima – očeve i majke, djedove i bake – one po kojima smo primili krštenje, ali i na nas same koji smo pozvani drugima svojim primjerom i životom svjedočiti Krista. „Često zaboravljamo koliko je krštenje važno. Po krštenju postajemo djeca Božja, uzdižemo se na dostojanstvo njegovih sinova i kćeri. Pokušajmo u svakodnevnici živjeti taj dar. Unesimo ga u prostor svoga života i odnosa jer to će nam pomoći da rastemo kao ljudi i vjernici. Budemo li živjeli svoje krštenje doći ćemo do obraćenja – istinskog susreta s našim Gospodinom“, zaključio je nadbiskup.

Slavlje je pjesmom obogatio mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Mihaele Maslov. Proslava je nastavljena druženjem uz prigodnu zakusku u župnim prostorijama.

Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misnim slavljima. Prvu večer misu je predvodio župnik u Podstrani don Nikola Mikačić, drugu karmelićanin o. Zlatko Pletikosić, treću župnik don Božo Renjić, a propovijedao je đakon don Ivan Zovko. U sklopu pripreme, u srijedu 23. siječnja nakon mise održana je tribina „Život dakle biraj!“ na kojoj je gostovala Marija Kulazo-Šošić, koordinatorica inicijative „40 dana za život“.