Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Anđele Merici u Rovinju

Rovinj (IKA)

Blagdan sv. Anđele Merici svečano je u nedjelju, 27. siječnja proslavljen u Rovinju gdje već više od 6 desetljeća žive i djeluju sestre uršulinke čiji je red ta Božja ugodnica osnovala u 16. stoljeću.

Misno slavlje u Oratoriju predvodio je rovinjski župnik, generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac uz koncelebraciju kapelana vlč. Damira Štifanića.

Misi je nazočila uršulinka s. Bertila Balažinec te članice Udruge Prijateljice sv. Anđele koja u Rovinju djeluje oko dva desetljeća.
Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je to misno slavlje ujedno i izraz zahvalnost svim sestrama uršulinkama koje su kroz šest desetljeća djelovale u Rovinju, te svim članovima Udruge Prijateljice sv. Anđele za sve dobro što su, surađujući sa sestrama uršulinkama, učinile za tu župu i taj grad. Propovjednik je spomenuo osnove životopisa te Božje ugodnice, rođena je 1. ožujka 1474. u Desenzanu nedaleko Gardskog jezera, u siromašnoj seoskoj obitelji, a preminula je u Bresciji 27. siječnja 1540. godine. Propovjednik je istaknuo činjenicu da je bila članica Franjevačkog Trećeg reda te je u svom duhovnom rastu posebno njegovala pobožnost prema Srcu Isusovu i euharistiji. U vremenu kada se je smatralo da u školu trebaju ići samo dječaci sv. Anđela je imala hrabrosti pobrinuti se za školovanje siromašnih djevojčica, napose onih bez roditelja, koje su često bivale prepuštene surovom životu ulice. Godine 1535., Anđela bogata iskustvom, osniva Družbu svete Uršule u Bresci. Odlučila je da uršulinke žive svoj posvećen poziv u svojoj životnoj sredini. Posebno je pridavala značenje ženinoj ulozi u čuvanju i prenošenju osnovnih vrijednosti, te poziva laike i posvećene osobe da zajedno rade u službi Evanđelja. U svom pristupu radu a djevojčicama pokazivala je metode izuzetno napredne ne samo za tadašnje vrijeme već i za današnje suvremene pedagoške standarde. Temeljna postavka uršulinskog odgoja mladih svjetovnih djevojčica je preventivni odgoj, ili jednostavnije rečeno – zlo valja spriječiti, a ne liječiti. Današnji pedagoški sustavi nerijetko imaju mnogo bolje razrađene odgojno represivne mjere, a sv. Anđela je već tada, pred više od pola tisućljeća zagovarala preventivne metode. Savjet koji je u svojoj duhovnoj oporuci sv. Anđela ostavila svojim nasljedovateljicama također bi danas mogao biti silno poučan, ne samo za vjeroučitelje, već za sve one koji odgajaju mladež. Sestrama reda koji je utemeljila, ali i svima onima koji odgajaju mlade sv. Anđela uz ostalo poručuje da u odgoju treba biti strpljiv i da sve treba biti učinjeno s ljubavlju. Poruku svete Anđele prepoznajemo u Isusovoj Velikosvećeničkoj molitvi, istaknuo je mons. Grbac, ona svojim redovnicama govori da budu prepoznatljive po tome što će ‘biti jedno’, po zajedništvu. Isus za svoje učenike kaže da ‘su u svijetu, ali nisu od ovoga svijeta’, i mi se danas kao kršćani ponekad tako osjećamo, kada unatoč modama suvremenog društva zastupamo kršćanske vrednote, no, i unatoč opasnosti da budemo etiketirani kao staromodni trebamo nastaviti vršiti svoje poslanje.

Mons. Grbac je zaključio homiliju izražavajući nadu da će Bog podariti uršulinkama nova zvanja te da će i dalje moći biti prisutne u rovinjskoj župi sv. Eufemije.

Prije kraja mise je župna suradnica Daniela Fattorich pročitala molitvu sv. Anđele Merici, a nakon mise su svima okupljenima podijeljeni mali lijepi smotuljci s prigodnim mislima sv. Anđele. Uslijedilo je druženje uz prigodnu okrepu.
Misno slavlje glazbeno je animirao poznati rovinjski kantautor duhovne glazbe Davor Terzić.