Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana kapelanije i početka akademske godine na HVU „Dr. Franjo Tuđman“

Zagreb (IKA)

U povodu proslave Dana kapelanije, početka akademske godine na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ i svečane prisege kadeta, vojni biskup Jure Bogdan predvodio je misno slavlje u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu.

Suslavio je kapelan Vojne kapelanije sv. Mihovil Arkanđeo o. Zoran Vujičić, a misnom slavlju nazočili su zapovjednik HVU general-pukovnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednici, načelnici ustrojstvenih jedinica, instruktori i kadeti Kadetske bojne.

Čestitajući sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Kapelanije, biskup je pojasnio da je on izabran za zaštitnika Kapelanije jer jača u vjeri i hrabri u nadi. U slavlju sv. Mihaela prepoznaje se i traži zajedništvo, mir, pravednost, solidarnost, za što je uz ljudske napore uvijek potrebna i zaštita neba.

U osvrtu na značenje imena arkanđela Mihaela mons. Bogdan je naglasio da njegovo ime znači ‘tko je kao Bog’ i pritom to nije pitanje nego radosni usklik, osobna ispovijest i navještaj svima. „A tko je Bog, vidi se u njegovu odnosu prema čovjeku, po njegovim anđelima, a vrhunac Božjega milosrđa je u Sinu, koji je iz ljubavi prema nama postao čovjekom. Isus Krist, utjelovljeni Bog, došao nas je potražiti, susresti, spasiti. Za Boga nitko nije toliko daleko da se ne može vratiti, nitko nije toliko izgubljen da se ne može naći, nitko nije toliko mrtav, a da ne može biti oživljen. To je naš Bog“.

Foto: MORH, Marija Sever

Vojni biskup rekao je da za Gospodina nema izgubljenog slučaja, On nas želi susresti, upoznati i u svim životnim situacijama ohrabriti. „Važno je zdravlje nas i naših bližnjih, ali Bog je daleko veći i važniji od samoga zdravlja i uspjeha u životu“ rekao je naglašavajući da smo „pozvani svjedočiti svojoj braći i sestrama, djeci i unucima, najveće blago naše vjere – Boga koji je iz ljubavi prema nama postao čovjekom“.

Postavljajući pitanje koliko tu istinu govorimo i svjedočimo, te ima li mjesta u našemu srcu za Boga, molitvu, euharistijsko slavlje, solidarnost s Njime u potrebnima, mons. Bogdan je rekao da naše zauzimanje za pravdu i istinu, osobito u javnim ulogama, govori tko je za nas Bog. A, Boga se, kako je nadalje rekao, ne može skrivati od javnosti. „Koliko god je Bog nevidljiv ne može mu se dati pristup u privatnost, a udaljiti ga od javnosti. Ne može se biti sad jedno, sad drugo. Ne može se imati dva odgoja jedan privatni, a drugi javni, jedan doma, drugi u školi. Ne može se imati dva braka jedan javni, a drugi prikriveni. Tko se pretvara nije doma u svojoj društvenoj stvarnosti. Pomalo i neprimjetno briše se granica i razlika između istine i laži, dobra i zla, vrline i grijeha.“

Foto: MORH, Marija Sever

Zapitavši zatim tko su i gdje su kršćani danas vojni biskup je rekao da Crkva slijedi sv. Mihaela, prigiba koljena i glavu samo pred Bogom dok pred ljudima stoji uspravno sa svojom ispoviješću i radosnim navještajem. „S Mihaelom smo i mi pozvani biti zaštitnici slabih, ugroženih, siromašnih, biti glasnici radosne vijesti, Božje istine o Njemu koji se objavljuje, Božje istine o čovjeku koju nam On objavljuje. No, priznat ćemo da danas, i tako svaki dan, u našem srcu ne boravi samo jedna istina. Kao na samom početku stvaranja u Mihaelovu slučaju tako i nas naš vrijeme stavlja pred izbor. Misteriozno događanje pobune protiv Boga, koje otkriva Knjiga Otkrivenja, nastavlja se na sceni društva i svijeta, dramatično i tragično u srcu svakoga čovjeka. Sa sv. Mihaelom i mi smo sudionici sretnoga izbora, želimo biti dionici pobjede dobra jer ‘tko je kao Bog’.“

Mons. Bogdan svima je poželio dobar početak i dobar tijek akademske godine te zaključno istaknuo: „Želim da ovu akademsku godinu kao kršćanski vjernici, kao Isusovi učenici proživite stilom i načinom moralne i uspravne osobe koje imaju vertikalu – svoj odnos s Bogom kao što ga ima arkanđeo Mihael, i horizontalu – ispravan odnos prema svakome čovjeku i svakoj situaciji u kojoj se u životu nađemo.“

Foto: MORH, Marija Sever