Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Gospe Lurdske u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Župa Sv. Dimitrije, đakon i mučenik, u Srijemskoj Mitrovici svečano je proslavila spomen Gospe Lurdske.

Duhovni program uoči blagdana počeo je u nedjelju 2. veljače te je zajednica koja se okupila na nedjeljnu misu započela devetnicu na čast Gospi Lurdskoj. Euharistijska slavlja su u danima devetnice predslavili domaći župnik mons. Eduard Španović te vlč. Ivica Zrno, župnik župe Sv. Ana u Laćarku. 

“U vremenu kada je čovjek odlučio da na mjesto Boga stavi znanost i znanstvena istraživanja, na jedan veoma loš način, tj. pokušati izbaciti Boga iz svih dijelova svoga života. U vremenu kada je bio pokušaj da se sve protumači znanstvenim pokusima, Bog nam šalje lurdsko čudo, kako bi nas podsjetio da je bez Njega čovjek zapravo izgubljen. Bog ne odbacuje čovjeka, ne mrzi ga zbog njegove naravi, ali u isto vrijeme i čovjek mora biti dovoljno mudar da Bogu ne okreće leđa. Lurdsko čudo nam šalje jasnu poruku, da smo Boga veoma potrebni i da smo bez Njega ograničeni na vlastite snage koje ćemo prije ili kasnije iscrpiti. A što tada? Lurdsko čudo nas poziva na trajni život s Bogom”, bila je jedna od homilijskih poruka tijekom pripreme u danima devetnice.

Na blagdan Gospe Lurdske u utorak 11. veljače svečano euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Zrno je u katedrali Sv. Dimitrija, đakona i mučenika.

Podsjećajući na važnost i veličinu Marijine uloge, vlč. Zrno je pozvao sve okupljene da se životom i djelovanjem u današnjem svijetu ugledaju upravo u Bl. Djevicu Mariju.

“Nju nazivamo, među ostalim, Zdravlje bolesnih. To je veoma znakoviti naziv. U našoj okolini ima puno onih koje je pohodio križ samoće, osamljenosti i bolesti u raznim oblicima. Ako bismo, slijedeći svoj vjernički poziv, bili tu jedni za druge, ne bismo izliječili bolest, niti je maknuli iz nečijeg života, ali bismo uvelike olakšali životnu situaciju tih ljudi. Bili bismo upravo tim ljudima, koji se nalaze u teškoj situaciji, Veronika koja briše znoj i suze ili pak Šimun koji pomaže nositi križ. I to nas poučava današnji dan”, poručio je vlč. Zrno.

Nakon mise okupljeni su pošli pred kip Gospe Lurdske te molitvom i pjesmom “Sred te se pećine Marija javi” iskazali čast Majci Božjoj.