Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Mihaela u istoimenoj župi u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA )

Bili su ovo dani posebne Božje milosti, kazao je na blagdan sv. Mihaela arkanđela 29. rujna župnik istoimene lapadske župe u Dubrovniku don Robert Ćibarić, te zahvalio predvoditelju misnog slavlja poznatom duhovniku iz Šurkovca fra Ivi Paviću kao i svima koji su s vjerom dolazili svih tih dana i ispunjavali crkvu. Uoči Feste sv. Mihajla na Lapadu fra Ivo je predvodio trodnevnu duhovnu pripravu.

U Svetom pismu se na tristo mjesta spominju anđeli kao duhovna bića koja Bogu služe i čovjeku pomažu, kazao je u propovijedi na misi fra Ivo Pavić. Posebice je spomenuo svetoga arkanđela Mihaela te anđele čuvare koji pomažu na kraju čovjekovoj duši doći pred lice Gospodnje. Naveo je primjer sv. Franje Asiškog koji je rekao da kad bi mu ususret došli zajedno svećenik i anđeo da bi on prvo pozdravio svećenika jer mu svećenik može dati euharistijskog Isusa. A mi ljudi bismo vjerojatno obratno izabrali, kazao je.

Sveto pismo uz to što spominje anđele govori i o đavlima, nastavio je propovjednik te okupljenima skrenuo pozornost na neka djelovanja zlog duha u životu čovjeka istaknuvši da je on, kako piše u Otkrivenju, „tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim“. Naveo je potom četiri različita mišljenja o postojanju neprijatelja, đavla. Jedno je mišljenje da je to mit, drugo da se vjeruje u njegovo postojanje ali se ne čini ništa da se upozori na njegovo djelovanje, treće vidi đavla u svemu i četvrto je ono sotonističko koje vjeruje u đavla i prinosi mu žrtve. Propovjednik je dodao kako on ne spada niti u jednu od tih skupina ali vjeruje da postoji neprijatelj koji napastuje čovjeka i nastoji ga, uz ostalo, odvojiti od Krista i Crkve. U nastavku propovijedi duhovnik Pavić je nabrojio različite putove kojima đavao djeluje na čovjeka i svijet odnosno da on djeluje na čovjekovu volju, razum, osjećaje, tijelo, na međuljudske odnose preferirajući ratove i sukobe na raznim razinama od obitelji, župa, društva… No, kad je Isus u srcu i domu čovjeka onda tu nema mjesta đavlu. „Kad čovjek živi svetim životom on se ne boji đavla“, istaknuo je propovjednik. Potaknuo je vjernike da svoje živote predaju Isusu i onda će ih Isus zaštititi.

Na misi su koncelebrirali svećenici i redovnici iz susjednih župa i samostana zajedno s dekanom dekanata Dubrovnik 1 don Antom Burićem. Uz vjernike ove najveće župe Dubrovačke biskupije na misama su sudjelovali i vjernici iz drugih župa.

Uoči blagdana zaštitnika župe, bila je trodnevna duhovna priprava, s pobožnošću svetom arkanđelu Mihaelu. Misna slavlja animirao je zbor mladih dok je na blagdanskoj večernjoj misi pjevao Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Veselke Grebenar uz orguljsku pratnju profesorice Nene Ćorak.

 

Ključne riječi:
Lapad Pavić sv. Mihael