Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svete Barbare u Beočinu

Beočin (IKA)

Župna zajednica župe Svete Barbare, djevice i mučenice u Beočinu, 4. prosinca proslavila je svoj crkveni god svetu Barbaru, zaštitnicu rudara. Ovogodišnja proslava crkvenog goda bila je uvod u proslavu četrdesete obljetnice osnutka same župe koja će se na poseban način proslaviti tijekom 2019. godine. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup.

Koncelebrirali su svećenici Srijemske biskupije: vlč. Zdravko Čabrajac, župnik domaćin, preč. Marko Loš, dekan i župnik, župnici preč. Marko Kljajić, vlč. Dušan Milekić, vlč. Ivan Rajković, vlč. Nikica Bošnjaković, vlč. Ivica Zrno i preč. Stjepan Vuikovac, župnik iz Tovarnika. U slavlju su sudjelovali vjernici župe Beočin i susjednih župa. Na misi je pjevao župni zbor.

Biskup Gašparović je u homiliji protumačio smisao mučeništva za vjeru u Krista. „Sveta Barbara je u nizu onih koji su iščekivali dolazak Gospodinov svojim životom. Kao kod tolikih svetaca i mučenika iz prvih kršćanskih vremena, tako i kod svete Barbare moramo priznati da znamo jako malo pouzdanoga o njezinu životu i smrti, ali vjera u moćni zagovor svetaca uvrstila ju je među velike pomoćnike u nevoljama. Kršćanski puk zaziva je osobito kao zaštitnicu dobre smrti. Znamo koliki je štuju i osjete njezin moćni zagovor u teškim bolestima. Zazivaju je za nevremena protiv groma. Njoj se utječu rudari koji su, radeći pod zemljom, uvijek u opasnosti. Vojnici je zazivaju u vrijeme rata. Zaziva se u pogibelji nesretnog slučaja, od epidemija“, rekao je biskup. Iznio je njezin kratki životopis i naglasio da je iz mučeničke smrti svete Barbare i tolikih drugih mučenika izrastao život i snaga duha koja nadvladava svako progonstvo.
Nakon liturgijskog slavlja bila je prilika za zajedničko druženje prisutnih vjernika i svećenstva u prostoru župnoga stana.

Ključne riječi:
Beočin sveta Barbara