Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Klementa mučenika u Makarskoj

Makarska (IKA )

Svečano misno slavlje na svetkovinu sv. Klementa u Makarskoj 21. studenoga predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je u homiliji upozorio kako prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihovo distanciranje od zauzetog vjerničkog angažmana. Prihvaćajući relativnost istine današnji kršćani u pluralnom društvu kao da se ustručavaju otvoreno promicati kršćanske vrednote te na taj način svoj životni vrt pretvaraju u pustinje. Jedini način da se odupremo ovoj pojavnosti jest istinsko nasljedovanje Krista, istaknuo je.

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenog u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st. tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka evanđeliste. Prvog dana trodnevnice večernju misu predvodio je dr. Ante Mateljan, profesor na KBF u Splitu. Nakon mise izveden je oratorij Šime Marovića “Slobodan u istini-Blaženi Alojzije Stepinac”, a prije mise na Kačićevu trgu su se palile svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje. Euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je don Ante Matešan, župnik Župe solinskih mučenika iz Solina. Posljednjeg dana trodnevnice koju je predvodio don Ratomir Vukorepa, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije, prema tri stoljeća dugoj tradiciji otvorena je raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradskih vlasti na čelu s makarskim gradonačelnikom Jure Brkanom. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.


Najsvečanije je bilo u srijedu, 21. studenog, na sam dan svetkovine, kada je svečani pontifikal i panegirik predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Iako zbog kiše i lošeg vremena ove godine nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, na svečanoj koncelebraciji u makarskoj prvostolnici uz nadbiskupa sudjelovao je veliki broj vjernika i petnaest svećenika Makarskog dekanata. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je sve okupljene pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanju brojnih kršćanskih mučenika. Barišić je stoga svoju propovijed i započeo osvrtom na drevnu kršćansku tradiciju čašćenja mučenika koji su poput Klementa dali svoj život za Krista i vjeru.

Nazvavši mučenike „oazom i vrtom u pustinji“ nadbiskup je žrtvu sv. Klementa i ostalih ranokršćanskih svetaca preimenovao u pobjedu spasonosne ljubavi i sebedarja kroz potvrdan odgovor čovjeka na Božji poziv i žrtvu. Iako diljem svijeta, naročito u arapskom svijetu te na afričkom kontinentu, milijuni kršćana i dalje trpe nepravde, mržnju i progone zbog svoje predanosti Kristu, prava opasnost za vjernike u slobodnom svijetu zapravo je njihovo distanciranje od zauzetog vjerničkog angažmana. Prihvaćajući relativnost istine današnji kršćani u pluralnom društvu kao da se ustručavaju otvoreno promicati kršćanske vrednote te na taj način svoj životni vrt pretvaraju u pustinje. Jedini način da se odupremo ovoj pojavnosti jest istinsko nasljedovanje Krista koji nam otvara novu dimenziju sebedarja te naš ograničeni zemaljski pogled diže i usmjerava prema nebeskom horizontu prave stvarnosti.

Shvaćajući istinski smisao mučeništva kao nesebične žrtve za ideale uviđamo da i u današnjem svijetu još uvijek ima prostora za življenje ljubavi prema našim bližnjima, čime se osposobljujemo za ponovno humaniziranje i evangelizaciju društva koje je tak tada sposobno stvarati ljude za velika djela, naglasio je nadbiskup Barišić pozivajući okupljene vjernike na još zauzetije nasljedovanje svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka.
Na poticajnim riječima i čestitki povodom proslave sv. Klementa mučenika nadbiskupu je u ime svih vjernika zahvalio don Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Tom prilikom nadbiskupu je uručen i poseban poklon – prsten sa ugraviranom posvetom povodom 25 godina njegova biskupskog posvećenja. Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.