Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetog Mihovila u Šibeniku

Šibenik (IKA )

Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije proslavljena je u subotu 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je vojni ordinariji Jure Bogdan koji je u homiliji poručio: Kao kršćani pozvani smo stvarati i izgrađivati političke, gospodarske, uljudbene i prije svega duhovne uvjete koji su potrebni za život dostojan čovjeka. Svatko u svome zvanju i poslanju! Nitko nije amnestiran od rada na općemu dobru! Potrebni su nam kvalitetno obrazovanje i odgoj za djecu i mlade, (sustavno oplemenjivanje srca, uma, duha, duše i tijela), otvorenost životu, kultura života a ne smrti, zaštita obitelji, siguran posao i pravedna plaća za radnike.

Uz predvoditelja koncelebrirali su: zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, biskupi hvarsko-bračko-viški Petar Palić, dubrovački Mate Uzinić, kotorski Ilija Janjić, gospićko-senjski Zdenko Križić, umirovljeni biskupi šibenski Ante Ivas, hvarski Slobodan Štambuk i gospićko-senjski Mile Bogović te biskup domaćin Tomislav Rogić.

Okupljenom velikom broju vjernika biskup Bogdan poručio je da stave sebe i svoje obitelji, svoj grad Šibenik i domovinu Hrvatsku pod zaštitu svetoga Mihovila jer su vjera, ufanje i ljubav neuništiva snaga u svim životnim izazovima i borbama. „Svaki posjetitelj Šibenika ostaje zadivljen bogatom povijesnom i kulturnom baštinom ovoga grada i srdačnošću njegovih stanovnika. Ovu simfoniju mora, kamena i ljudi gradili su kroz mnoga stoljeća toliki naraštaji Šibenčana svojom požrtvovnošću i darovitošću, nadahnuti i nošeni kršćanskom vjerom. O tome nam govori vijenac s isklesanim ljudskim glavama koji krasi katedralu sv. Jakova. To nas također podsjeća da je Crkva sagrađena od živoga kamenja, od muškaraca i žena koji svoje pouzdanje stavljaju u Boga. Kako se danas ne spomenuti sinova i kćeri ovoga grada koji su se isticali svetošću i krepošću? Sveti mučenik Nikola Tavelić, majka Klara Žižić, dobri otac Ante Antić ukras su i ponos grada Šibenika! Kako se ne spomenuti hrabrih i velezaslužnih pastira ove biskupije: Ćirila Banića, Josipa Arnerića, Srećka Badurine i tolikih drugih!“, poručio je biskup Jure Bogdan.

Istaknuo je kako već od samog svojega početka pa sve do smrti ljudski život okružen zaštitom i zagovorom anđela. „Sveto Pismo govori o različitim vrstama anđela, a osobito ističe arkanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela. Tako danas, kao zaštitnika grada Šibenika, slavimo arkanđela Mihaela – Mihovila. Prolazeći Šibenikom nailazimo na kameni lik svetoga Mihovila s latinskim natpisom koji na hrvatskom jeziku glasi ovako: ‘Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje, mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru.’ Ovaj natpis ne spominje Mihovila imenom, nego upućuje na mramornu sliku, i time na osobu koju slika predstavlja i čiju nazočnost možemo iskusiti. Bez ovakvoga osobnog susreta, vjera postaje apstrakcija, umjesto da bude izvor i temelj života, rekao je biskup Bogdan.

U homiliji biskup Bogdan dotaknuo se i aktualnih problema Hrvatske i Šibenika. „Naša je domovina Hrvatska nakon mnogo stoljeća tuđinske vlasti napokon stekla slobodu i neovisnost zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti naših hrvatskih branitelja. Šibenik, drevni Krešimirov grad, također je stajao na braniku Domovine i dao svoj dragocjen doprinos hrvatskoj samostalnosti. Stoga nas, kao kršćanske vjernike i građane lijepe naše, žalosti i boli kada se u našoj Domovini pojavljuje neodgovoran odnos prema nacionalnoj i privatnoj imovini; kada se radnicima uskraćuje zaslužena i pravedna plaća; kada se naše mlade doslovno gura da pokupe stvari i otiđu u strani svijet. Ne možemo i ne smijemo prepustiti Lijepu Našu onima kojima Domovina nije u srcu nego u džepu. Kao kršćani pozvani smo stvarati i izgrađivati političke, gospodarske, uljudbene i prije svega duhovne uvjete koji su potrebni za život dostojan čovjeka. Svatko u svome zvanju i poslanju! Nitko nije amnestiran od rada na općemu dobru! Potrebni su nam kvalitetno obrazovanje i odgoj za djecu i mlade, (sustavno oplemenjivanje srca, uma, duha, duše i tijela), otvorenost životu, kultura života a ne smrti, zaštita obitelji, siguran posao i pravedna plaća za radnike. Od svetoga Mihovila možemo naučiti kako se suprotstavljati zlu i strukturama grijeha. Ugledajmo se u vrline ovoga svetog arkanđela: poštenje i čestitost, hrabrost i jakost, promicanje dobra i suzbijanje zla, blagost i susretljivost prema nevoljnima i potrebnima, a otpor i nepotkupljivost u suočavanju sa strukturama zla i grijeha.

Vjernike grada Šibenika predvoditelj slavlja pozvao je da stave sebe i svoje obitelji, svoj grad Šibenik i domovinu Hrvatsku pod zaštitu svetoga Mihovila. „Vjera, ufanje i ljubav neuništiva su snaga u svim životnim izazovima i borbama. Bog nam šalje svetoga Mihovila, anđela mira, da nas izbavi iz ruke neprijatelja. On nas poziva u zajedništvo Crkve gdje iz čista vrela katoličkoga nauka i svetih sakramenata crpimo utjehu, ohrabrenje i snagu za život“, poručio je u homiliji biskup Bogdan.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno je okupila veliki broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge, škole, vrtići, kulturno-umjetnička društva. Županiju Šibensko-kninsku predstavljao je župan Goran Pauk. U slavlju su sudjelovali i predstavnici gradskih vlasti: gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnici Danijel Mileta i Paško Rakić.

Srebrni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave Šibensko kninske i vatrogasci. Slavlje i procesiju pjevanjem je uzveličao Mješoviti zbor sastavljen od više župnih zborova, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandra, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Ključne riječi:
Šibenik sveti Mihovil