Budi dio naše mreže
Izbornik

Psihijatrica prof. dr. Braš: Ženama oboljelima od raka treba pomoći kako bi nastavile život i nakon bolesti

Zagreb (IKA )

Listopad je posvećen podizanju svijesti o raku dojku, a toj temi bila je posvećena emisija Argumenti u utorak 9. listopada. U emisiji koju je vodila HKR-ova urednica Diana Tikvić gostovale su prof. dr. Marijana Braš, psihijatrica i predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb te izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Kalogjera, osnivačica portala i udruge „Nismo same“ te Goranka Perc koja je prohodala 900 km „Puta sv. Jakova" za sve žene oboljele od raka dojke.

Osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera istaknula je kako je dobra vijest da je broj žena umrlih od raka dojke u prošloj godini bio manji od 1000. Naglasila je važnost osiguravanje kvaliteta života za žene oboljele od raka.

„Naše društvo još uvijek nažalost nije reagiralo dovoljno dobro na sve izazove koje nosi ova bolest. Postoji i velik broj nezaposlenih žena, žena koje su same i nemaju potporu okoline, kao i one koje su ostale bez posle tijekom bolesti. Ja bih apelirala da se u nekim budućim strategijama svakako uzme u obzir”, poručila je Kalogjera.

Prof. dr. Braš govoreći o borbi protiv raka dojke istaknula je kako medicina ne promatra više bolesnike kroz dijagnoze već kao cjelovite osobe.

„Osoba ima svoj biološki, psihološki i duhovni život. Jedino ako bolesnika promatramo u cijelosti možemo im pomoći. Ako ne dajemo podršku cjelovitoj osobi nećemo im uspjeti pomoći”, pojasnila je Marijana Braš.

Ivana Kalogjera osnovala je portal „Nisam sama” jer je htjela podijeliti svoje iskustvo bolesti s drugima.

„Budući da imam dugogodišnje novinarsko iskustvo, i to 30 godina, odlučila sam dnevnik svoje bolesti dići na internet. Zahvaljujem svim ženama koje su podijelile priču na ‘Nismo same’. Mislim da je to terapeutsko pisanje. Nitko ne bi trebao biti sam”, dodala je.

Psihijatrica Braš vjeruje kako još premalo brinemo za žene oboljele od raka. Naime, još uvijek nisu osnovani psiho-onkološki centri koji su standardi u svijetu.

„U bolnici gdje sam bila prije 10, 15 godina u Americi  na petsto onkoloških kreveta bilo je stotinu psihijatara i psihologa. Tako je cijela zapadna Europa ustrojena dok u Hrvatskoj nedostaje psihosomatske medicine. Ženama oboljelima od raka treba pomoći kako bi nastavile život i nakon bolesti”, istaknula je Braš.

U projekt „Nisi sama  – ideš s nama” Kalogjera je uključila Radio taxi u kojem taksisti besplatno voze na kemoterapiju oboljele žene.

Za HKR je govorio i Marijan Krajnović, taksist koji sudjeluje u tome projektu. I sam je prošao bolno iskustvo odlaska na kemoterapiju.

„Iz vlastitog iskustva znam da je jako važno razgovarati pri odlasku na kemoterapiju i s povratka. U mojim vožnjama razgovaramo o tom problemu. Pomažem ženama tim razgovorom. Ja nisam imao to iskustvo, jako mi je to nedostajalo. Potreslo me što bi takvim ženama trebalo puno više pomagati. To su starije žene kojima bi trebalo više pomagati. Država bi trebala puno više pomagati”, istaknuo je Krajnović.

Goranka Perc podijelila je svoju priču o borbi protiv raka. Nedavno je prohodala 900 km „Puta svetog Jakova” za sve žene oboljele od raka dojke.

„Kad sam saznala za svoju dijagnozu da bolujem od raka dojke prvo mi je bilo na pameti da imam sina od 9 godina te moram preživjeti radi Davida i to bar da završi srednju školu. Nema plakanja, nema sjedenja. Nije bilo lako. Osmijeh je bio tu. Strah je bio ogroman, ali ogromna su mi podrška bili suprug i roditelji”, poručila je Perc.

Više informacija o udruzi „Nismo same” potražite ovdje .