Budi dio naše mreže
Izbornik

Bartoszek: Svjedočenje i zagovor sv. Kuzme i Damjana za naše doba imaju trajno značenje

Dračevica (IKA )

Žitelji Dračevice, maloga mjesta na sjeverozapadnome dijelu otoka Brača koje ima svega 90-ak stanovnika, proslavili su u srijedu 26. rujna blagdan sv. Kuzme i Damjana koji se u toj župi Bračkoga dekanata slave kao nebeski zaštitnici. Koncelebriranu misu u crkvi Sv. Kuzme i Damjana slavio je Robert Bartoszek, koji je od 1. rujna ove godine imenovan privremenim poslužiteljem župe sv. Antuna opata u Vrisniku i sv. Jakova u Pitvama na otoku Hvaru.

Uz predvoditelja slavlja koncelebrirao je brački dekan Toni Plenković i nekoliko svećenika. Bartoszek se na početku predstavio pristiglim vjernicima, izrazivši radost što može zajedno s njima proslaviti njihove nebeske zaštitnike. Pojasnio je, pritom, da je kao Poljak za svećenika na naslov Družbe Duha Svetoga zaređen prije šest godina, te je od tada do danas obnašao nekoliko službi na području Hrvatske. Poslije pastoralnog rada u Osijeku i Šibenskoj biskupiji, početkom rujna započeo je sa službom na području Hvarske biskupije. Zahvalio je biskupu Petru Paliću što ga je primio u Hvarsku biskupiju i ukazao mu povjerenje.

Govoreći o sv. Kuzmi i Damjanu, ukratko je predstavio njihove živote okupljenim vjernicima. Podsjetio je da su braća blizanci rođeni oko 280. godine u Arabiji te su se bavili liječništvom u Egeji u današnjoj Turskoj. Besplatno su liječili ljude. Osim liječenja tjelesnih bolesti ozdravljali su ljude i od duhovnih praznina. Kako za svoje usluge nisu primali plaću, zvali su ih anargyroi („bez srebra”) te su tako mnoge pridobili za prelazak na kršćansku vjeru. Za progona cara Dioklecijana bili su optuženi te natjerani da se odreknu svoje vjere. Svoje su živote završili mučeničkom smrću, istaknuo je, između ostaloga, propovjednik, napomenuvši kako se štovanje sv. Kuzme i Damjana proširilo još u 4. stoljeću.

„Njihovo životno svjedočenje i zagovor za naše doba imaju trajno značenje. Sv. Kuzma i Damjan pokazuju nam da je život u skladu s evanđeljem moguće provesti u praksi. Bog nam u svojem milosrđu daje više nego što zaslužujemo. Radost je darivati druge. To su činili i naši sveci, posebno sv. Kuzma i Damjan liječeći besplatno ljude”, istaknuo je Bartoszek. Osvrnuvši se na biblijsku poruku „Prošao je zemljom čineći dobro”, zapisanu u Lukinu evanđelju, uputio je na primjer Isusa Krista koji, kako je rekao, svima želi izraziti svoju blizinu i pomoć. Isus iscjeljuje sve naše rane i boli, sve naše bolesti. Potiče nas da ne očajavamo, da ne klonemo. Poziva nas na nov život. Na taj nas život poziva i krštenje koje smo primili. Vrlo često zaboravljamo da smo svi pozvani na svetost života po Isus Kristu. Isus nas dobro poznaje. Daje nam sve što nam je potrebno za naše spasenje. Isus je potreban danas svima. Bez njega nema radosti ni životne sreće, poručio je predvoditelj slavlja.

Poslije mise koja je slavljena za oltarom u koji su na blagdan sv. Kuzme i Damjana 2007. godine položene moći bl. Marije od Propetoga Isusa Petković, uslijedila je procesija sa svečevim kipovima ulicama mjesta koje su nosili mladi župljani odjeveni u tunike. Božji puk pobožno je sudjelovao u ophodu pjevajući prigodne pjesme.