Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen Gospe od Zdravlja proslavljen u župama neretvanskog dekanata

Slivno (IKA )

Zaštitnicu župe Gospu od Zdravlja, vjernici župe Slivno Ravno - Vlaka proslavili su u srijedu 21. studenog misnim slavljima na Vlaki, a središnjoj misi prethodio je tradicionalni jedinstveni ophod lađama po Maloj Neretvi sa Gospinim kipom uz pratnju limene glazbe iz Opuzena.

Misno slavlje potom je predvodio upravitelj splitske župe Škrape don Ante Žderić. U koncelebraciji uz župnika don Maria Mihanovića bili su don Mladen Margeta i fra Ante Prološčić a don Hrvoje Dragun bio je na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja.
Gospin kip nosili su čuvari Kristova groba a misu je animirao župni zbor i pučki pjevači. Među brojnim vjernicima koji su sudjelovali na ovom slavlju, posebni gosti bili su čuvari Kristova groba župe sv. Mihovila Arkanđela iz Oklaja, koji bi, kako je kazao župnik don Mario, naredne godine trebali biti domaćini Smotre stražara Kristova groba. Misna slavlja tijekom trodnevnice predvodili su župnik don Mario Mihanović, fra Ante Prološčić i don Dražen Radman.
Živimo u teškom vremenu, jako složenom, i ako se osvrnemo na stanje u našem društvu, vidimo da se u njemu ostvaruje ono što je još šezdesetih godina rekao papa Pavao VI. kojega je papa Franjo nedavno proglasio svetim, a on je rekao da je tragedija našega vremena što se stvorila ogromna provalija između evanđelja i života. To na žalost vrijedi i za nas vjernike, postoje dvije različite stvarnosti- evanđelje nije uhvatilo korijena, nije zaživjelo svakodnevno, i onda se događa da se naše hrvatsko društvo i naš hrvatski narod s jedne strane ponosi svojom kršćanskom tradicijom i uljudbom, ali stvarnost pokazuje nešto drugo. Događaju se tolike društvene nepravde, tolike nevolje koje su tolike mlade nagnale ići preko granice u potrazi za boljim životom i pravednijim društvom. Ako je to tako, možemo li onda reći da je naša Domovina i naše društvo mjesto u kojem živi Božja obitelj… Kako je moguće da u jednoj Domovini u kojoj je 87 posto onih koji kažu da su kršćani, toliko nepravde, toliko nepoštenja, toliko razorenih brakova; kako je moguće da u jednoj takvoj Domovini toliko cvate beskrupuloznost i kriminal, kako je to moguće, zar mi nismo Njegova braća, zar mi nismo Njegove sestre, zar nismo Njegova Majka, zapitao se don Ante.
Siguran sam da nije situacija u ovoj župi tako loša i tako crna, vjerujem da ova župna obitelj obiluje dobrim i svetim kršćanskim obiteljima, vjerujem da ima budućnost, vjerujem da će Majka Božja Gospa od Zdravlja izmoliti od svoga Sina sve ono što ste je došli danas prositi, ponajprije zdravlje duha, duše i tijela, poručio je propovjednik.
„Živimo u jednome bolesnome društvu, nastavio je don Ante, živimo u jednome teškome trenutku, teže je danas djecu odgajati i podići u zdrave i normalne ljude nego je to ikad prije bilo, jer je toliko kušnji pred nama, ali, kako kaže pjesma ‘Nije nas ostavio Bog’. Imamo nade, Ona je jamstvo naše nade. Tko će te bolje razumjet ako neće Majka, Majka će sve znati i onda ako dijete to nije uspjelo izraziti riječima, Majka i bez riječi zna. Zato, neka nam Ona bude i ostane putokaz u životu i slika na koju nam se preobražavati svaki dan. Nije lako biti vjernik, da je lako svi bi to bili, nije lako, ali je to jedini put spasenja, jedini put koji nas vodi u blagoslovljena nebesa. Nadam se, da se tamo jednom vidimo“, kazao je na kraju propovijedi don Ante Žderić.
U crkvici Gospe od Zdravlja u Borovcima dva misna slavlja predvodio je don Miroslav Rubić, župni vikar župe sv. Nikole. Središnjoj misi prethodila je procesija sa Gospinim kipom, a u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Metkoviću u čijem je sastavu i župa Borovci, večernju misu predvodio je župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić.
Ove godine u župi Desne je 100. obljetnica zavjeta vjernika protiv „Španjolice“. Na ovaj blagdan vjernici hodočaste dva sata pješice do kapelice Gospe od Zdravlja, ali ove godine zbog vremena imali su kratku procesiju a potom je u crkvi sv. Jure misno slavlje predvodio don Ante Antunović, župnik župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama.
U župi Vidonje, kip Gospe od Zdravlja, koji se nalazi u kapeli sv. Liberana na Gomilama donesen je u župnu crkvu Srca Isusova i Marijina na Mlinište, gdje je jutarnju misu predvodio župnik don Mladen Margeta. Nakon mise Gospin kip vraćen je u kapelu gdje vjernici tijekom dana hodočaste. I vjernici župe Staševica hodočastili su do kapelice Gospe od Zdravlja na Prodan Brigu.