Budi dio naše mreže
Izbornik

U petak HTV prikazuje dokumentarni film „Prvih 25 godina HKR-a”

Zagreb (IKA)

Dokumentarni film „Prvih 25 godina HKR-a” autora Diane Tikvić i Mihaela Varenice bit će prikazan u petak, 12. svibnja, u 22 sata na HTV 4.

Četrdesetominutni dokumentarni film nastao je povodom 25. obljetnice postojanja Hrvatskoga katoličkog radija. Ideja o snimanju dokumentarnog filma koji je, prema riječima autora, osobno viđenje odnosno subjektivni presjek onoga što je Hrvatski katolički radio bio do danas, nastala je prije godinu dana. „Željeli smo u filmu zabilježiti ono što se nama činilo najvažnijim za ovih 25 godina postojanja Hrvatskoga katoličkog radija. HKR je i onda i sada emitirao od ‚0-24‘. To znači uistinu mnogo minuta, sati emitiranja, vrijednih emisija i sadržaja, važnih ljudi koji su utkali komadić sebe u Radio, značajnih događaja za Crkvu i Domovinu. Bilo je nemoguće napraviti kronologiju tih 25 godina u jednom relativno kratkom filmu“, rekla je autorica Diana Tikvić.

Glavni kriterij kojim su se autori vodili pri izboru govornika, s obzirom da film nema pripovjedača, bio je da su govornici u radu Hrvatskoga katoličkog radija prisutni od osnutka, punih 25 godina. Riječ je o ravnateljima, urednicima, bivšim i sadašnjim djelatnicima te prijateljima HKR-a koje se išlo snimati na više lokacija poput Bjelovara, Siska ili Lekenika. Većina filma je uglavnom snimljena u Zagrebu.

Video materijali utkani u film, osim iz privatne arhive pojedinaca, preuzeti su i iz arhive Hrvatske radiotelevizije te Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. Suautor filma i postproducent Mihael Varenica govorio je o izazovima prikupljanja građe. „U prošlosti nismo imali tehnologiju koju danas imamo, pametne telefone, a i video sadržaj se rijetko na radiju snimao. Zato smo se poslužili snimkama iz privatnih arhiva koje su snimane ondašnjim mobitelima ili kamerama. U to doba su mobiteli bili dosta loši, nisu bili na razini na kojoj su danas, ali su ipak zabilježili neke važne trenutke“, kazao je Varenica.

Autori su napomenuli da su film nebrojeno puta pogledali i opetovanim gledanjem budila se emocija u njima koju su htjeli prenijeti na gledatelje. „Pokušala se stvoriti topla priča“, ističe Tikvić, a potvrđuje i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić govoreći za film da je „jedna lijepa emocija“. Autori dokumentarnog filma „Prvih 25 godina HKR-a” se nadaju da će tu emociju doživjeti i gledatelji Hrvatske radiotelevizije.

Film će na četvrtom programu HTV-a biti prikazan u petak, 12. svibnja, u 22 sata.