Budi dio naše mreže
Izbornik

U Puli proslavljen Dan policije

Pula (IKA )

Policijska kapelanija bl. Miroslav Bulešić koja djeluje pri Policijskoj upravi istarskoj Dan policije obilježila je 26. rujna svečanim misnim slavljem koje je u pulskoj crkvi Gospe od mora predvodio policijski kapelan te kapelanije Ilija Jakovljević.

Na početku je okupljene pozdravio župnik domaćin Maksimilijan Buždon. Misno slavlje animirala je klapa Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske sv. Matej iz Bjelovara, koja pod ravnanjem policijskog kapelana Damira Vrabeca djeluje pri Policijskoj kapelaniji sv. Mateja apostola i evanđelista, u sklopu PU bjelovarsko-bilogorske a voditelj klape je Marijan Ded Maks.

Govoreći u homiliji o proslavi Dana policije vlč. Jakovljević je argumentirao riječi iz evanđelja „nasta rat na nebu, Mihael se zarati sa zmajem“. Možda svijet nas iz policije gleda upravo tako, mi smo neki koji ratujemo s nečim, ratujemo s nepodopštinama koje se događaju u društvu. S druge strane nije opasan taj zmaj koji boravi vani koliko može biti opasan zmaj koji boravi u meni. Svatko od nas se u svome životu susreće s tim zmajem u vršenju svoje službe, u svojoj obitelji, u svome zvanju. I svećenik može imati zmaja koji nastoji uništiti habitus svećeničkog zvanja. Taj zmaj postoji u svakome zvanju i nastoji biti posebno okrutan u onim zvanjima koja su od važnosti za društvo. Potrebno je voditi bitku protiv zmaja, ali s druge strane ne dopustiti da budem i sam zarobljen, s onim zbog čega sam postavljen, od čega trebam braniti društvo. Sigurno je svima nama potreban zagovor sv. Mihaela da možemo ostati vjerni u svome pozivu u poslanju. Teško je ostati vjeran, u bilo čemu, u svećeničkom zvanju, u obitelji, u policijskom zvanju i u drugim službama. Za tu vjernost nam je potrebna jedna druga snaga, snaga Božja.

Propovjednik je pohvalio načelnika PU istarske Alena Klabotu koji je svoju prvu godinu mandata posvetio međuljudskim odnosima. To je ono najvrjednije, da svi stojimo jedan uz drugoga, i onda kada nam je teško da znamo da uvijek imamo nekoga tko će nam pomoći. Imamo isto tako i zagovornika na nebu sv. Mihaela, i našega drugoga zaštitnika bl. Miroslava Bulešića, neka nas oni čuvaju, neka nam oni budu nadahnuće i da i mi budemo hrabri poput njih, da znamo stati pred zmaja i reći „to je sveto to se ne dira“, a ono što je nama sveto, osim života i naših obitelji, sveta je i naša služba, i naša odora koju nosimo, i nemojmo je nikada uprljati nečim nečasnim. Naša je domovina sveta jer je natopljena krvlju mučenika devedesetih godina. Nema iz tih godina nijednog sveca i blaženika, ali je svaki komad naše zemlje natopljen tom svetom krvlju, taj dio svetosti i mi nosimo u svojim izvanjskim uniformama, odorama, znajmo je sačuvati svetom i čistom, kao što bi trebali kroz život nastojati sačuvati svetom i čistom i krsnu košuljicu koja na je kod sakramenta krštenja položena na prsa. Neka sve nas, a napose one u poteškoćama, zagovara sv. Mihael, zaključio je vlč. Jakovljević.

Policijska uprava istarska prigodnim aktivnostima obilježila je Dan policije i blagdana zaštitnika policije sv. Mihaela. Program obilježavanja započeo je humanitarnom utrkom na kojoj su u nedjelju 23. rujna, sudjelovali policijski službenici, a nastavio se dobrovoljnim darivanjem krvi u ponedjeljak. U srijedu 26. rujna prije misnog slavlja policijski službenici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a tijekom ovog tjedna održat će se i sportska natjecanja djelatnika policijske uprave.

Prije mise program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli te kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike PU istarske, vijence i svijeće položili su predstavnici Istarske županije, Grada Pule i udruga umirovljenika MUP-a. Molitvu odrješenja predvodio je vlč. Jakovljević.

Nakon mise se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje su zamjenik župana Fabrizio Radin i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek zahvalili na svemu što policija poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije. I ove je godine policijska uprava na Narodnom trgu organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata. Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija.