Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu predstavljen „Ljetopis fra Petra Filipovića"

Split (IKA )

U ispunjenoj Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja na Dobromu u Splitu u srijedu 7. studenoga predstavljen je „Ljetopis fra Petra Filipovića", prvoga povjesničara Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske, autora Mislava Cvitkovića i fra Mirka Marić. Knjiga je jedan od najznačajnijih izvora za povijest Sinja i Cetinske krajine u 18. stoljeću.

Knjiga je jedan od najznačajnijih izvora za povijest Sinja i Cetinske krajine u 18. stoljeću. Ljetopis iz godine 1756. nastao je 2011. a objavio ga je Ogranak Matice hrvatske u Sinju u suradnji s franjevačkom Provincijom Presvetog Otkupitelja i Gradom Sinjem i Viteškim alkarskim društvom. Nastao je kao znanstveni doprinos obilježavanju 300. obljetnice oslobođenja Sinja i Cetinske krajine i krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

Djelo su predstavili doc. dr. Marko Rimac s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti u Splitu dr. Joško Belamarić, doktorant fizike u Njemačkoj Mislav Cvitković i priređivač fra Mirko Marić. Program je moderirao fra Ante Branko Periša.

Skup je pozdravio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman. Ova knjiga, kao prigodna pisana monografija, na 199 stranica prvi put znanstveno donosi rukopisni opus fra Petra Filipovića. Sastoji se od dva glavna dijela i nekoliko manjih. Prvi dio knjige opisuje nevolje franjevaca i puka u Rami, bijeg u Sinjsku krajinu, nevolje u Sinjskoj krajini i rat, a drugi dio više je posvećen Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koja se štovala u Rami i čiju su sliku franjevci i puk donijeli u Sinj te sve što je učinila i u Rami i Sinju, sve do njegova posljednjega dana.

Objašnjavajući što se događalo u ratnom vihoru prije 300 godina i ne samo o poznatom boju u Sinju nego u drugim događajima koji su sastavni dio toga velikoga sinjskog događanja, dr. Rimac kazao je: „Tristota obljetnica oslobođenja Sinja i Cetinske krajine od osmanlijske vlasti, koju smo nedavno proslavili, bila je povod za okupljanje više zainteresiranih institucija i istraživača sa željom rasvjetljavanja toga povijesnog događaja, čemu pridonosi i ova knjiga, osobito onih koji su se uključili u projekt ‘Moderna geopolitika istočnog Jadrana’. Osnovna vrijednost ove knjige je da jedan povijesni izvor sada postaje dostupan svim zainteresiranima, pri čemu je rukopis Ljetopisa pripremljen vrlo kvalitetno, s nizom kvalitetnih komentara iz više različitih gledišta. Isto tako, mnogi od događaja koji su zapisani u tom Ljetopisu i danas su važni za Cetinsku krajinu tako da bih stvarno svima preporučio da pročitaju knjigu.“ Predstavljajući Ljetopis Cvitković je kazao kako ga je najprije privukao lijepi jezik, sinjska ikavska štokavica kojom je fra Petar pisao, a potom ga oduševile činjenice koje je iznosio u svojim tekstovima. Naglasio je kako knjiga otvara brojna pitanja. Jedno je davno postavio fra Stanko Petrov, a to je ideja da je slika Gospe Sinjske u Ramu došla iz Sinja, budući da se vidi da je djelo talijanske škole pa je najlogičnije da je došla s Jadrana, a jedni put koji je tada vodio prema Rami je bio Sinj. Drugo veliko pitanje koje se u knjizi otvara je pitanje Alke, odnosno antropološko značenje Alke u 18. stoljeću.

Predstavljanje je zaključio priređivač knjige i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Sinj fra Mirko Marić, koji je govorio o tomu kako je knjiga nastala, o svim ljudima koji su u radu na knjizi konzultirani, a na kraju je zahvalio donatorima koji su nakon višegodišnjeg rada omogućili objavu knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je operni pjevač Božo Župić s prof. Marijom Žipić za klavirom, koji su na kraju zajednički sa nazočnima u dvorani otpjevali pjesmu „O, Gospe Sinjska“.