Budi dio naše mreže
Izbornik

Umirovljeni biskup Juraj Jezerinac predvodio misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje

Zagreb (IKA )

Misu zadušnicu za poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Svete Mati slobode na zagrebačkom Jarunu predvodio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac na Dušni dan, u petak 2. studenoga. U koncelebraciji bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, OFM, te vojni i policijski kapelani.

Na misi su se okupili i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik i posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, djelatnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici OS RH i predstavnici braniteljskih udruga.

U središtu propovijedi mons. Jezerinca bilo je uskrsnuće. Govoreći o običaju paljenja svijeća na blagdane Svih svetih i Dušnoga dana, biskup je kazao kako je svijeća znak vjere u Isusa Krista i znak uskrsnuća. Citirao je Katekizam Katoličke Crkve i apostola Pavla kao svjedoka Kristova uskrsnuća, kazavši kako je kršćanska vjera u uskrsnuće tijela od početka nailazila na neshvaćanja i protivljenja: „Svi će uskrsnuti sa svojim tijelima koje sada imaju, kao što je Krist uskrsnuo, s tom razlikom što će to tijelo biti preobraženo u ‘tijelo duhovno'”.

Naglasivši važnost života u Božjoj milosti kao puta za postizanje spasenja i uskrsnuća, biskup je naveo riječi blaženog kardinala Alojzija Stepinca: „Milost je neprocjenjivo blago za svaku dušu jer se pomoću milosti Božje uzdižemo do časti Božjih prijatelja”.

https://www.mixcloud.com/HKMreza/propovijed-umirovljenog-biskupa-jezerinca-na-misi-zadu%C5%A1nici-za-poginule-hrvatske-branitelje/

Biskup Jezerinac osvrnuo se na evanđelje dana u kojem je Krist probudio kod Marte i Marije, neutješnih zbog smrti brata Lazara, vjeru u uskrsnuće tijela i život vječni.

Usporedio je uskrsnuće sa sakramentom ispovijedi: „Svaka sveta ispovijed jedno je malo čudesno uskrsnuće u kojem se prelazi iz stanja grijeha u stanje milosti, iz osrednjosti u oduševljenje. Ispovijed nije povratak u prijašnje stanje nego iskorak u nova iskustva Božje ljubavi”.

Činjenica Isusova uskrsnuća urodila je brojnim mučenicima vjere, među kojima posebno mjesto zauzimaju hrvatski branitelji koji su dali svoje živote za slobodu Domovine i koji su umrli s nadom i vjerom u zagrobni život. Smisao ljudskog života jest spoznati i ljubiti Boga kako bismo zaslužili mjesto na nebu. Svaka osoba trebala bi odgovoriti kao što je Marta odgovorila uskrslom Gospodinu: „Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet”. Na kraju propovijedi mons. Jezerinac poželio je da duše svih umrlih, i duše poginulih hrvatskih branitelja nađu mir u Bogu i nagradu za sve učinjeno u životu.

Nakon mise zadušnice, izaslanstva su položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomen-obilježja Pieta Croatica. Biskup Jezerinac predvodio je molitvu za sve poginule branitelje.