Budi dio naše mreže
Izbornik

Varaždin: Stručni skup „Vjeronauk - kateheza – duhovnost“

Varaždin (IKA )

Vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola te odgajateljice u vjeri Varaždinske biskupije okupili su se 29. rujna na stručnom skupu u Varaždinu.

Tema ovog skupa na početku školske i pastoralne godine 2018./2019. bila je „Vjeronauk – kateheza – duhovnost“, a o spomenutoj temi govorio je vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije.

Na početku susreta u Dvorani pastoralnog centra Varaždinske biskupije bio je i varaždinski biskup Josip Mrzljak. Okupljenim vjeroučiteljima ukratko je progovorio o dokumentu biskupâ Hrvatske biskupske konferencije „Da vaša radost bude potpuna“, koji je i darovan svakom pojedinom vjeroučitelju. Dokument je uputa svim svećenicima i vjeroučiteljima na razmišljanje da usklade svoju obvezu navješćivanja evanđelja, posebno na vjeronauku i katehezi, rekao je biskup. Prisutnima je također dao savjet da, u razgovoru s roditeljima oko pitanja upisa na vjeronauk, naglašavaju da su oni svoju djecu na vjeronauk upisali već prilikom krštenja, rekavši da će dijete odgajati da raste u vjeri. Školskim vjeronaukom i župnom katehezom to obećanje i potvrđuju. Naposljetku, biskup Mrzljak okupljenima je poželio uspješan rad, uspjeh i napredak u njegovanju duhovnog života te je preporučio dobru suradnju sa svećenicima, župnicima, kao i molitvu jednih za druge.

U svome izlaganju vlč. Koren govorio je iz perspektive vlastitih dosadašnjih iskustava u dugogodišnjoj praksi rada s vjeroučiteljima u Varaždinskoj biskupiji, a predstavio je i svoje vizije kao predstojnik Katehetskog ureda o daljnjem radu odnosno suradnji vjeroučitelja i župnika. Naime, izlaganje na ovu istu temu već je imao svećenicima na nedavno održanom svećeničkom susretu, sada je govorio o tome vjeroučiteljima, a dio ove tematike biti će i na susretu biskupa sa svim ravnateljima škola na području Varaždinske biskupije koji se tradicionalno događa oko Božića.

Želja vlč. Korena je da svi koji su uključeni u odgoj djece po pitanju vjeronauka čuju i budu upoznati s istim temama i problematikama koje se pojavljuju. Zatim, da se vidi i da si posvijeste kolika je odgovornost svakoga od njih u procesu odgoja djece. I na posljetku, da se potakne na mogućnost boljeg povezivanja, suradnje i zajedništva u njihovom pozivu odgoja, bilo u školi, bilo u župi, bilo u vrtiću.

Vlč. Koren vjeroučitelje je podsjetio da vjeronauk ne može ostati samo na obrazovnoj dimenziji, nego ga treba nužno promatrati i kroz njegovu odgojnu dimenziju. Potaknuo ih je da se pokušaju što više zauzeti za uvođenje vjerskog odgoja u vrtićima. Podrazumijeva se da je župnik onaj koji prati sva pastoralna i druga događanja na području vlastite župe, a time i provođenja ili ne provođenja vjerskog odgoja u vrtićima, pa ipak, uz svećenika, u župi je i vjeroučitelj onaj koji je na gotovo isti način pozvan djelovati i reagirati u postojećoj konkretnoj situaciji svoje župe. „Vjeroučitelj može još više reagirati ako i sam ima dijete u vrtiću kao roditelj i kao vjeroučitelj. Tada može u suradnji sa župnikom pitati ravnateljicu, potaknuti roditelje druge djece, podsjetiti na njihova prava, dakle itekako utjecati na iniciranje pokretanja vjerskog odgoja u vrtiću koji pohađa vaše dijete“, poručio je vlč. Koren.

U nastavku izlaganja govorio je još i o ulozi vjeroučitelja glede suradnje župnika sa školom, o suradnji vjeroučitelja sa župnikom, o problematici upisivanja i ispisivanja djece iz vjeronauka u školama te ”uvjetima” za tu djecu koja bi naposljetku ipak željela primiti sakramente. Nadalje, vjeroučitelje je podsjetio i na važnost doprinosa i ostvarivanja sebe kao vjernika u katehetskom radu na župi. Upozorio je na opasnost dviju krajnosti: jedna je da se uopće ne uključuju u rad na župi, a druga da preuzmu sve obaveze na župi te time zanemare vlastite obitelji.

Zaključujući izlaganje, vlč. Koren nazočnima je poručio kako bez duhovnosti vjeronauk i kateheza ne mogu opstati, te ih je potaknuo na brigu i odluku za dobar molitveni život, godišnje duhovne vježbe, ali i na vjerničko, vjeroučiteljsko zajedništvo i bratstvo.

„Imate jedni druge i pomažite si s povjerenjem i iskrenošću te pronađite ljubav za to, jer nas na to obavezuje upravo sam Isus kojega propovijedate“, poručio je vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije.