Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan: Poziv predsjednicima biskupskih konferencija da se osobno susretnu sa žrtvama zlostavljanja

Vatikan (IKA)

Organizacijski odbor za sastanak za zaštitu maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. veljače 2019., potiče sve sudionike da slijede primjer pape Franje i osobno se susretnu s preživjelim žrtvama prije sastanka na vrhu u Rimu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Priopćenje Tiskovnog ureda Svete Stolice, objavljeno 18. prosinca, prenosimo u cijelosti.
Organizacijski odbor za sastanak za zaštitu maloljetnika u Crkvi, koji će se održati u Vatikanu od 21. do 24. veljače 2019., postiže stalni napredak u pripremama za taj susret. U pismu od 18. prosinca vezanom uz te pripreme potiče se sve sudionike da slijede primjer pape Franje i osobno se susretnu s preživjelim žrtvama zlostavljanja prije sastanka na vrhu u Rimu.
„Prvi korak mora biti taj da postanemo svjesni istine onoga što se dogodilo“, kaže se u pismu. „Zato pozivamo svakog pojedinog predsjednika biskupskih konferencija da se približi i posjeti preživjele žrtve seksualnih zlostavljanja od strane klerika u svojim zemljama prije sastanka u Rimu, kako bi izravno slušali o patnjama koje su pretrpjeli“.
Ti su osobni susreti konkretan način da se ponovno potvrdi kako su žrtve koje su preživjele zlostavljanja od strane klerika na prvome mjestu svima onima koji će sudjelovati na skupu u veljači kad se budu okupili „u solidarnosti, poniznosti i pokori“ kako bi se učinilo pomake u rješavanju krize zlostavljanja.
Pored toga, u pismu je priložen kratki upitnik koji će se koristiti za internu pripremu za sastanak. U središtu sastanka bit će tri glavne teme: odgovornost, preuzimanje odgovornosti i transparentnost, a sudionici će raditi zajedno kako bi odgovorili na ovaj ozbiljan izazov, navodi se u priopćenju.
U Vatikanu će se od 21. do 24. veljače održati susret pape Franje s predsjednicima biskupskih konferencija posvećen sprječavanju zlostavljanja djece i odraslih ranjivih osoba.