Budi dio naše mreže
Izbornik

Veritas predstavio knjigu „O nama s nama" fra Žarka Relote

Zagreb (IKA)

Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, u nedjelju 14. ožujka 2021., predstavio je knjigu „O nama s nama" autora fra Žarka Relote na zagrebačkom Svetom Duhu. Predstavili su ju doc. dr. sc. Denis Barić, prof. dr. fra Ivan Karlić, fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa te sam autor.

Knjiga je zbirka autorovih kolumni koje su objavljene u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije te mjesečniku Veritas u kojima autor na zanimljiv, aktualan i ponekad provokativan način progovara o Crkvi i društvu. U knjizi se također nalaze i dva znanstvena članka. Prvi govori o papi Franji te apostolskoj pobudnici Gaudete et exsultate, a drugi o problematici sakramenata u današnje vrijeme. Osim toga, čitatelji će pronaći tekstove s vrlo zanimljivim te pomalo senzacionalističkim naslovima koji odmah bude zainteresiranost i poziv na ozbiljno promišljanje o napisanome.

Docent Barić zaključio je kako knjiga potiče na razmišljanje, dijalog, djelovanje te možda i šutnju. Objasnio je kako se kroz tekstove osjeti prožimanje velikog autorovog iskustva, koje nesebično dijeli radi obogaćivanja te poučavanja drugih.

„Knjiga djeluje poput kateheze u aktualnom trenutku, bez ikakvog nametanja ili prisile“ objasnio je Barić te preporučio knjigu svim pastoralnim djelatnicima, svećenicima i katehetama.

Profesor Karlić istaknuo je njen značaj za stručnu i kulturnu javnosti te za vjerski rast pojedinca. Istodobno, pohvalio je jednostavan jezik kojim autor progovara o važnim i ozbiljnim temama što knjigu čini alatom za lakšu orijentaciju u današnjem vremenu.

Fra Žarko Relota je u uvodu knjige napomenuo: „Ovo je samo moj skromni pokušaj da se otvoreno piše i govori, da se ne „uvijaju“ stvari i stvarnost, glorificiraju pojedinci i institucije, već istini pogleda u oči. Čitatelj će, naravno, odmah uvidjeti stil i nakanu. Tu nema mjesta za „odlučno možda“ ili diplomatsko obraćanje. Ovo je tipična „bosanska“ izravnost koja zapravo, ako kani nešto reći, onda to čini izravno, bez želje da se nekome dodvori, nekome laže, nekoga obmanjuje.“

Autor se na završetku zahvalio predstavljačima, izdavaču te pjevačima Matei Bardun i Marku Dumančić iz Ansambla Kolbe koji su glazbeno uveličali događaj. Knjiga se može nabaviti u katoličkim knjižarama te na veritas.hr.

Ključne riječi:
fra Žarko Relota Veritas