Budi dio naše mreže
Izbornik

Za Republiku Hrvatsku je opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini pitanje nacionalne sigurnosti

Zagreb (IKA)

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, razlozi za njihovo masovno iseljavanje, te rješenja kako bi se zaustavili takvi trendovi, bile su teme HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 11. ožujka. O tome su u HKR-ovom studiju govorili novinarka i kolumnistica Višnja Starešina, bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Voditelj i urednik je Vlatko Ojvan.

Višnja Starešina

„Najnovija izbjeglička kriza pokazuje koliko je za Hrvatsku važan opstanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To je za nas pitanje nacionalne sigurnosti”, kazala je Višnja Starešina.

„Bosna i Hercegovina bez Hrvata i snažne hrvatske uloge u pograničnim područjima, gdje su Hrvati uvijek bili većina, vrlo je opasan sigurnosti problem za Republiku Hrvatsku. Hrvatska javnost i političke elite toga nisu svjesni i to je dodatni problem. Treba se više politički uključiti u rješavanje problema opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini, a ne u javnosti voditi polemike treba li uopće brinuti o onima koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj, te da se ta pomoć, ako je i ima, svodi na plaćanje kulturnih i sportskih priredbi”, ocijenila je Starešina.             

„Promjena izbornog zakona ključna je za postizanje ravnopravnosti Hrvata u BiH i zaustavljanja trenda velikog iseljavanja”, kazao je Davor Ivo Stier.

Davor Ivo Stier

„Ono što je u cijeloj priči dobro jest činjenica da se, ako ima političke volje, izborni zakon može relativno lako promijeniti bez neke nove daytonske konferencije, bez nekog većeg međunarodnog angažmana. On treba biti promijenjen u smjeru federalnih principa, odnosno da manjinski narod ima jednaka prava kao i većinski. Samo takvo rješenje nudi budućnosti Bosni i Hercegovini i kada to bude riješeno onda se može početi razmišljati i ekonomskih i demografskim pitanjima. No, to do sada nije bilo moguće zbog centralne vlasti u Sarajevu koja se do sada oštro protivila takvih rješenjima bez kojih Bosna i Hercegovina ne može krenuti naprijed”, istaknuo je Stier.     

Tado Jurić

Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta naglasioo je kako hrvatske vlasti stalno kasne sa strategijama koje bi pomogle Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je i kako situacija sa iseljavanjem Hrvata izmiče kontroli te da to sada postaje prvorazredno političko i sigurnosno pitanje.

”Hrvatska se brani iz Bosne i Hercegovine. Tako je bilo za vrijeme Domovinskog rata, a tako je i danas. Problem je i što je Hrvatska potpuno izgubila kontrolu u kulturološkom i identitetskom smislu nad velikim prostorom u Bosni i Hercegovini, gdje su živjeli Hrvati i sada se stvaraju pretpostavke za supstituciju tih krajeva”, dodao je Jurić.