Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalnica mons. Tadiji Pranjiću Policijske uprave vukovarsko-srijemske

Vinkovci (IKA )

U povodu obilježavanja Dana policije i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije, Policijska uprava vukovarsko-srijemska uručila je župniku župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima mons. Tadiji Pranjiću zahvalnicu za duhovnu pomoć i dugogodišnju nesebičnu potporu u radu.

Uručenje je upriličeno na svečanoj akademiji u četvrtak 27. rujna u dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Županji. U obrazloženju piše: „Krhko, ranjivo biće kakvo čovjek jest u svojoj prirodi, bez vjere u Boga i pomoć nebeskih zaštitnika nedaće i tragedije koje ga more, teško bi prebrodio. U trenucima najveće kušnje životnih uvjerenja, u ponoru prekinutih snova i nerealiziranih želja, naprasno u krvlju ugašenim životima naših hrabrih hrvatskih policajaca, nesebičnu pomoć i duhovnu okrepu ožalošćenim obiteljima ponudio je skromni, tadašnji dekan Vinkovačkoga dekanata, vrsni govornik i istinski domoljub Tadija Pranjić. Od tada je uvijek uz nas. Mons. Tadija Pranjić prisutan je u svim i lijepim i tužnim događajima koji se zbivaju u radu PU vukovarsko-srijemske. Istinsko bogatstvo pravog prijateljstva najveća je vrijednost koju čovjek može izgraditi u ovozemaljskom životu, što vukovarsko-srijemska policija ima sa župnikom Pranjićem. Veličina čovjeka vrednuje se po njegovim djelima, po njegovu radu. Naš Tadija, kako ga od milja zovu njegovi župljani, ali i svi djelatnici Policijske uprave, od 1984. do 2011. godine, dakle punih 27 godina, bio je dekan Vinkovačkoga dekanata.“

Mons. Pranjić istaknuo je kako je ovo jedna posebna zahvalnica koja ga je ugodno iznenadila. „Zahvalnica je u znak za moje duge godine rada s policijom. Kada gledamo iz sadašnje perspektive sve te događaje, to su bila sada već daleka, ali teška vremena u kojima se našla u Crkva, a i ja kao župnik. Nakon svih stradanja kroz koja sam prošao: spaljivanja župnoga dvora, razaranja crkve, u Vinkovcima nije više bilo niti djece, niti župljana, blagopokojni biskup Ćiril Kos, kada je vidio spaljeni ured, upitao me je: ‘Što ćeš ti sada Tadija?’ Ja sam odgovorio da bih se uz Njegovo dopuštenje posvetio dušobrižništvu Hrvatske vojske i policije. Tako je i bilo. I sa svoje sam strane učinio maksimalno, kako bih im pomogao u jednom duhovnom smislu sve izdržati što su oni izdržali“, rekao je mons. Pranjić.


Poručio je da se nikada ne zaboravi da je agresija na Republiku Hrvatsku počela pokoljem i dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. To je bio početak napada na državu Hrvatsku i hrvatski narod. „Policija je tada u početku preuzela jednu posebnu ulogu koja zapravo nije ni zapisana na europskom tlu – pomogla je odmah formiranje vojske. Inače, policija ostaje uz režim do kraja. Naša se policija opredijelila za obranu svoga hrvatskoga naroda. Time je učinila presedan vrijedan najveće pohvale, i zato je tako brzo nastala dobra, elitna, organizirana, moralna i etička Hrvatska vojska, koja se poslije suprotstavila okrutnom agresoru koji je rušio i palio sve ispred sebe, ubijao, počevši od stradanja na ovom području. Uzmite samo nezapamćeni zločin strijeljanja ranjenika vukovarske bolnice. Dečkima, kojima je bila potrebna duhovna pomoć, pomagao sam koliko sam mogao kao svećenik, bio sam uz njih, i pratio ih na vječna počivališta, na stotine i vojnika i redarstvenika. Sad su me se sjetili nakon toliko godina ponovo jednom lijepom zahvalnicom koja u dušu vraća sjećanja, istovremeno i tugu, ali i ponos što sam svojim radom u ime Katoličke Crkve, jer to su bili sve katolici, u duhovnom smislu puno pomogao. I danas se osjeća zahvalnost. Na svečanoj akademiji govorili su o cijelom mome životnome djelovanju na području Vinkovaca, od kapelanskih dana, a nakon nekoliko godina sam postao župnik, dugo godina sam bio i dekan i onda prvi vojni kapelan. Brinuo sam se i o policiji i o vojsci s jednakim poštovanjem i ljubavlju“, rekao je mons. Pranjić.

S obzirom na to da je mons. Pranjić bio na duhovnim vježbama u Opatiji zahvalnicu je primio novoimenovani kapelan Policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Vinkovcima Ivan Begović, ujedno i župni upravitelj župe Preslavnoga Imena Marijina u Retkovcima, koji je uoči svečane akademije na misnom slavlju za sve poginule, preminule i nestale djelatnike PU vukovarsko-srijemske u crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, uveden u službu policijskog kapelana PU vukovarsko-srijemsku. Zahvalnicu PU vukovarsko-srijemske među ostalim, primila je i Milka Vida, župljanka župe Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima, dugogodišnja novinarka u mirovini.

Ključne riječi:
Mons. Tadija Pranjić zahvalnica