Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno misno slavlje u povodu 50. obljetnice HKM Hamburg

Hamburg (IKA)

Hrvatska katolička misija bl. Augustina Kažotića u Hamburgu proslavila je u subotu 30. studenoga i u nedjelju 1. prosinca 50. obljetnicu postojanja i djelovanja.

Svečano misno slavlje u katedralnoj crkvi Sv. Marije u Hamburgu, na prvu nedjelju došašća 1. prosinca, predvodio je pomoćni vrhbosanski biskup u miru, predsjednik Vijeća Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu mons. Pero Sudar u zajedništvu s pomoćnim biskupom u miru nadbiskupije Hamburg mons. Hans-Jochenom Jaschkeom, voditeljem misije o. Anto Bobašem, misijskim dušobrižnikom o. Mirkom Vlkom, ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, provincijalom Hrvatske dominikanske provincije dr. o. Slavkom Sliškovićem te s još sedmoricom hrvatskih i njemačkih svećenika.

U misnom slavlju sudjelovao je veliki broj djece, mladih i odraslih u hrvatskim narodnim nošnjama, a uz vjernike iz misije Hamburg sudjelovali su i vjernici iz HKM Hannover i HKM Neumünster. Misnom slavlju prisustovala je također časna majka sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela čuvara sa sjedištem u Korčuli s. Jakica Vuco, koja je na proslavi sudjelovala s više svojih sestara koje su djelovale i u misiji, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Hamburgu Kristijan Tušek sa suprugom, te uime Vijeća grada Hamburga Jan Pörksen.

Prisutne je na početku pozdravio voditelj misije o. Anto Bobaš rekavši da je proslava 50. obljetnice misije poticaj svima da se prisjete proteklih 50 godina s nakanom da što bolje osmisle i žive sadašnjost te učine sve kako bi zajedništvo i misijska zajednica u Hamburgu i dalje imala svoju budućnost. Posebno je zahvalio mons. Hans-Jochenu Jaschkeu kazavši kako se Hrvati uvijek sjećaju njegove dobrote koju je imao prema njima i u ratnim danima. Tada je dolazio u misijsku kapelicu s vjernicima moliti krunicu i činio je sve da se izbjeglice i Hrvati u Hamburgu uvijek osjećaju kao vjernici prvog reda, jednaki sa svima ostalima. Zahvalio je biskupu Sudaru koji je, kako je istaknuo, čak iz Sarajeva došao na proslavu tog jubileja, te svim uzvanicima i vjernicima.

Biskup Sudar je u uvodnoj riječi uzvratio na pozdravima i zahvalio o. Bobašu na pozivu. „Da bi ovo naše slavlje doista bilo zlatno, odnosno da bi se pretočilo iz ovog vremenitog u vječno, od ljudskog božanskom, mi ćemo ga kao znak najveće zahvale izručiti onome koji je najveća zahvala samome Bogu, a to je njegov sin Isus Krist.“

Biskup Sudar u propovijedi je istaknuo kako se slavlje 50. godina misije može razumjeti samo kroz Božju riječ i u Božjoj riječi. „Bog nas preko svoje riječi želi potaknuti kako bi ovo slavlje postalo zahvalno, a potom slavlje iz zahvale prerasta u trajnu radost koje daje snagu života. Hoditi u Gospodnjoj svjetlosti znači pustiti Duhu Svetome, koji jest svjetlost, da me prosvijetli kako bih shvatio ono najbitnije: tko sam ja, tko je čovjek, odakle je čovjek, kamo ide, koji mu je smisao? Božja svjetlost koja kulminira u Isusu Kristu odgovara: Ti si dijete Božje, ti hodiš prema životu, tebe Bog čeka, ne boj se. Onaj tko zna, tko vjeruje i prihvaća darom vjere, zna da od Boga dolazi. Kada to znam, znam i da nisam slučajno rođen od roditelja od kojih sam rođen. Da nisam slučajno rođen tamo gdje sam rođen. I da ne kročim sam kroz ovaj život, da netko nada mnom bdije. (…) Zato nam je ova Crkva draga kakva god jest i kakvi god grešni ljudi bili u njoj. Jer ona je majka i kakva god jest, ona nas je rodila kao kršćane.

Budimo privrženi najprije prema Bogu, prema Isusu Kristu koji je umro za nas, a onda i prema Crkvi koja se za nas danas ovdje konkretizira u ovoj Hrvatskoj katoličkoj misiji.”

„Preko službenika Crkve, preko službenika Božjih, spoznali smo da smo djeca Božja, da smo stvoreni za spasenje, vječnost i puninu radosti. Na tu radost imamo pravo već na ovom svijetu jer nas Bog već ovdje želi sretne. Onda će svatko od nas imati dovoljno razloga da doista bude sretan, da voli, da bude voljen i da ovaj život poprimi svoj puni smisao. Stoga u ovom slavlju slavimo dar Božje ljubavi, ali i zahvlanost ljudima da Bog i preko njih među nama djeluje. Kako je lijepo pripadati hrvatskom katoličkom narodu i ovoj Hrvatskoj katoličkoj misiji ovdje u Hamburgu pod zaštitnikom bl. Augustina Kažotića”, rekao je mons. Suda potaknuvši sve neka hode u Božjoj svjetlosti. „Budimo ponosni na ono što jesmo, volimo život, volimo ovu misiju, volimo svoj narod, volimo ovu zemlju, volimo sve što je Božje, a onda će i naš život biti Božji. Onda će se ovo naše slavlje pretvoriti u trajnu radost i zahvalnost prema velikom Bogu. Odlučimo od danas svoga Boga više voljeti i više moliti, ako ne velikim djelima onda riječima: Isuse, volim te!”

Na kraju misnog slavlja čestitku je uime Vijeća grada Hamburga i gradonačelnika uputio Jan Pörksen. Rekao je kako ga raduje vidjeti Hrvate u tolikom broju. Naveo je da je sreća toga grada u raznolikosti, bogatstvu jezika i raznih kultura koje treba njegovati. Istaknuo je kako je upravo dolaskom iseljenika u Hamburg taj grad rastao, razvijao se i postao financijski moćan. Posebno je Hrvatima stavio na srce da posjete spomenik iseljeniku koji je izradila Ljubica Matulec na istaknutom mjestu u Altoni. Podsjetio je da je veliki broj ratom protjeranih hrvatskih izbjeglica našlo utočište u tom gradu. Poručio je Hrvatima da žive u miru i raznolikosti u Hamburgu te da ujedno sačuvaju svoju kulturu.

O. Frano Pecela zatim je pročitao čestitku apostolskog nuncija u SR Njemačkog nadbiskupa Nikole Eterovića napisanu  upravo u povodu ove obljetnice. Mons. Eterović istaknuo je u čestitci kako su Hrvati dolazeći u Hamburg zahvaljujući misiji ostali povezani s Crkvom.

Prigodom ove 50. obljetnice svim članovima Hrvatske katoličke misije Hamburg želim od srca obilje Božjeg blagoslova u ime Svetoga Oca Franje, kojega imam čast predstavljati u Saveznoj Republici Njemačkoj. Vama i svim članovima misije rado udjeljujem apostolski blagoslov“, naveo je nadbiskup Eterović.

Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić pozdravio je prisutne i u ime delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivice Komadine, koji je tih dana sudjelovao u proslavi 50. obljetnice HKM Darmstadt. „Hrvatski katolički identitet se ponajbolje sažima u osobi bl. Alojzija Stepinca. On je ujedno nasljednik na zagrebačkoj stolici bl. Augustina Kažotića, ali i u svetosti“, rekao je dr. Markić, koji je o. Bobašu i cijeloj misijskoj zajednici darovao sliku bl. Alojzija Stepinaca.

Voditelj misije HKM Hannover o. Anastazio Perica Petrić također je uputio čestitku te o. Bobašu predao i prigodni dar.

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. o. Slavko Slišković rekao je da je došao bez materijalnih darova, ali je toj zajedici donio najbolji dar koji Hrvatska dominikanska provincija ima, a to su o. Anto Bobaš i o. Mirko Vlk. „Dok slavimo ovaj jubilej važno je istaknuti tri stvari – zahvalnost Bogu na daru pripadnosti Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu, zahvalnost Crkvi u Hrvata te zahvalnost mjesnoj Crkvi hamburškoj.” Zahvalio je također braći dominikancima i sestrama dominikankama koji su u toj misiji prisutni pedeset godina, kao i svim vjernicima zbog kojih su ono što jesu. Uime svoje provincije i svih njezinih članova koji su djelovali u toj misiji zatražio je oproštenje ako nisu uvijek nisu bili na visini svoga zadatka ili odgovorili na onaj način na koji su bili pozvani djelovati.

Nadbiskup hamburške nadbiskupije mons. Stefan Heße izrazio je radost i uputio čestitku članovima misije. „Ova misija iskazuje se svojom jakom istinskom vjerom. Dobro je i za nas Nijemce da vidimo tu življenu vjeru. Hvala vam, Hrvati, za čvrstu vjeru. Vjerovanje sa srcem – to prepoznajem u ovoj misiji.” Zahvalio je također svim svećenicima, časnim sestrama, laicima i ostalima koji su na bilo koji način bili uključeni u 50 godina misije.

Misno slavlje animirali su misijski zbor „Ave Maria“, Klapa „Furešti“ iz Zagreba te zbor mladih i odraslih uz pratnju tamburaškog orkestra iz HKM Hannover.