Budi dio naše mreže
Izbornik

ZBIRNO Završen pohod hrvatskih biskupa "Ad limina apostolorum"

Rim (IKA )

Pohod hrvatskih biskupa "Ad limina apostolorum" papi Franji, Državnom tajništvu, vatikanskim kongregacijama i papinskim vijećima trajao je od 12. do 17. studenoga u Rimu. Na samom završetku "Ad limina apostolorum" u subotu, 17. studenoga, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je uime svih biskupa na gostoprimstvu. U zadnjim danima pohoda u Rimu za Hrvatsku katoličku mrežu veliki intervju dao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

S njime je razgovarao Slavko Antunović, novinar i urednik Informativne katoličke agencije, o susretu sa Svetim Ocem, Alojziju Stepincu, potrebi otvaranja povijesnih arhiva u Hrvatskoj i mnogočemu drugome zanimljivom.

Posljednjega dana svoga pohoda apostolskim pragovima, „Ad limina apostolorum“, u subotu 17. studenoga, članovi Hrvatske biskupske konferencije okupili su se na misi koju je u bazilici Svete Marije Velike u Rimu predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon mise, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otkrio je u krstionici ove bazilike spomen-ploču isklesanu na glagoljici, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u znak zahvale hrvatskoga naroda papi Hadrijanu II. koji je odobrio glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim.

U sklopu pohoda “Ad limina” hrvatskih biskupa euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina predvodio je u petak 16. studenoga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U propovijedi je nadbiskup Hranić istaknuo sve aktualniji imperativ nove evangelizacije.”S jedne strane naviještanje Evanđelja onima koji ga još uopće nisu upoznali niti prihvatili, a s druge onima koji su već kršteni, no žive kao da su nekršteni. Premda sadržaj evangelizacije ostaje isti, ona bi ipak trebala biti nova po metodama, izričaju, oduševljenju i žaru srca onih koji evangeliziraju”, istaknuo je.

U posebnu audijenciju papa Franjo je istoga dana primio porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutlešu, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije u petak 16. studenoga posjetili su i Kongregaciju za kler gdje ih je primio prefekt te kongregacije kardinal Beniamino Stella s tajnikom i suradnicima. Predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u izjavi za IKA-u i HKR osvrnuo se na sadržaj sastanka.

Hrvatski biskupi su četvrtog dana pohoda “Ad limina”, u četvrtak 15. studenog, posjetili više kongregacija i papinskih vijeća. Biskupi su posjetili kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, za kauze svetaca, za evangelizaciju naroda te papinska vijeća za kulturu, za komunikaciju i za jedinstvo kršćana. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, osvrnuo se u razgovoru za IKA-u i Hrvatski katolički radio na posjet hrvatskih biskupa Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih.

Papa Franjo primio je toga dana u posebnu audijenciju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je član Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i Kongregacije za katolički odgoj te Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. U razgovoru je, između ostaloga, bilo riječi o blaženom Alojziju Stepincu. U izjavi za IKA-u i HKR nakon posjeta, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izrazio je zadovoljstvo susretom s prefektom Kongregacije kardinalom Robertom Sarahom i suradnicima.

U srijedu 14. studenoga biskupi su posjetili Kongregaciju za katolički odgoj. Biskupe je primio prefekt Kongregacije kardinal Giuseppe Versaldi. Nakon toga posjetili su i Kongregaciju za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gdje ih je primio prefekt kardinal João Braz de Aviz sa suradnicima. Istoga dana u popodnevnim satima, nakon mise u bazilici Sv. Ivana Lateranskog, posjetili su Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Susreli su i s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom. U vrlo srdačnom i otvorenom ozračju dotakli su se nekih pitanja važnih za život Crkve kao i odnosa Crkve i države u Hrvatskoj.

Nakon što je predvodio misu u bazilici sv. Ivana Lateranskog, nadbiskup Barišić je u izjavi za Hrvatski katolički radio govorio o značaju koji za hrvatski narod ima kapelice sv. Venancija.

Članovi HBK su u utorak 13. studenoga posjetili najprije Kongregaciju za biskupe gdje ih je primio prefekt kardinal Marc Ouellet i tajnik Kongregacije mons. Ilson de Jesus Montanari. Posjetili su potom Kongregaciju za nauk vjere gdje su se susreli s prefektom kardinalom Luisom Ladariom Ferrerom i njegovim suradnicima. Zatim su biskupi posjetili papinska vijeća za novu evangelizaciju, za tumačenje zakonskih tekstova i za međureligijski dijalog.

Prije susreta s papom Franjom, hrvatski biskupi su u ponedjeljak 12. studenoga na početku pohoda Ad limina apostolorum slavili misu na grobu sv. Petra koju je predvodio predsjednik HBK Puljić. Nakon mise na grobu sv. Petra otvorili su ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod.

Potom su se susreli s papom Franjom i u Državnom tajništvu Svete Stolice s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. U izjavi nakon susreta predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić ocijenio je da je susret s Papom protekao u bratskom ozračju.

Nakon susreta sa Svetim Ocem hrvatski biskupi su posjetili Dikasterij za laike, obitelj i život gdje ih je primio prefekt Dikasterija kardinal Kevin Joseph Farel sa suradnicima.

Uoči pohoda “Ad limina apostolorum”, biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom u nedjelju 11. studenoga u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima proslavili blagdan sv. Nikole Tavelića te sudjelovali na jesenskom susretu hrvatskih rimskih studenata. Koncelebriranu misu predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a propovijedao šibenski biskup Tomislav Rogić.