Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska tribina vojne kapelanije „Svetog Ilije Proroka“ u Petrinji

Petrinja (IKA)

Vojna kapelanija „Svetog Ilije Proroka“ u srijedu 8. prosinca u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji organizirala je tradicionalnu adventsku tribinu.

Kako se nalazimo u mjesecu borbe protiv raznih ovisnosti, tako je i MORH pokrenuo aktivnu borbu protiv ovisnosti i zloupotrebe droge, te preventivne aktivnosti u Hrvatskoj vojsci od 15. studenoga do 15. prosinca. U toj prigodi je i vojna kapelanija odlučila organizirati tribinu na tu tematiku. U goste su pozvali humanitarnu organizaciju „Zajednica Susret“ da posvjedoči kako se 30 godina uspješno bori protiv raznih ovisnosti.

Adventska tribina je započela svetom misom u povodu svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije koju je vodio vojni kapelan don Branko Čagelj. Nakon toga uslijedilo je predavanje i svjedočenje na kojem je sudjelovalo stotinjak pripadnika vojarne. Na tribini su gostovali utemeljiteljica „Zajednica Susret“ Bernardica Juretić Rožman, predsjednica Miroslava Rožanković i bivši ovisnik i djelatnik udruge Mario.

Na početku predavanja goste i sve prisutne je pozdravio domaćin pk. Ivan Radić zapovjednik 2. mb. „Gromovi“. Nakon toga don Branko je također iskazao izraze dobrodošlice i kratko predstavio goste, te ih zamolio da iznesu svoja iskustva i svjedočanstva. Gđa Bernardica je započela predavanje govorom o nastanku „Zajednice Susret“ u Italiji, te kako je nakon toga slična zajednica ustanovljena i u Hrvatskoj ratne 1992. godine, a time biva prva zajednica toga tipa osnovana na ovim područjima. Govoreći o svome radu u borbi sa ovisnostima u Rimu i Splitu ukratko je prezentirala program i sistem rada sa ovisnicima. Također je govorila kako danas postoje moderne „on line“ ovisnosti s kojima se više susreću, te da je prije bilo lakše raditi s ovisnicima jer su većina bili ovisni samo o heroinu. U današnje vrijeme droge su više nepoznate, jače i dostupnije, pa češće dolazi i do duplih ovisnosti i psihičkih bolesti.

U daljnjem predavanju Mario je posvjedočio o svojoj ovisnosti o drogama i životu na ulici, te borbi s ovisnošću. Vojsci je svakako bilo zanimljivo njegovo svjedočenje jer je pričao kako je živio u paklu droge 20 godina. Krenuvši s lakšim drogama, pa sve do onih težih i kako je uništavao svoj život, kao i živote drugih sve zbog teške ovisnosti. Rekao je kako je tek iz trećeg pokušaja liječenja u komuni uspio vratiti život u normalu, te sad ima skladan brak i jedno dijete. Sada radi kao djelatnik zajednice i pomaže drugima koji imaju problema s raznim ovisnostima. Na kraju je rekao slušateljima da ni ne kušaju drogu ako im tko ponudi jer droga ništa ne daje, a sve uzima i često vodi u tešku ovisnost i uništenje života.

Na kraju tribine don Branko je zamolio predsjednicu udruge Miroslavu da kaže nešto o radu „Zajednice Susret“ u današnjim vremenima. Gospođa Miroslava je opisala gdje i kako udruga djeluje, te da se svatko tko treba neku pomoć od njih može slobodno javiti. Jer udruga vodi savjetovališta u više gradova, imaju više projekata, te su u ovoj godini imali preko 2000 razgovora.

Na kraju tribine vojni kapelan se zahvalio uzvanicima što su izdvojili vrijeme i progovorili o ovoj osjetljivoj tematici pred Hrvatskom vojskom. Nakon tribine domaćini pk. Radić i don Branko goste su odveli u spomen sobe „Tigrova“ i „Gromova“, te im ukratko približili djelovanje ovih slavnih ratnih brigada.