Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana

Zagreb (IKA)

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan u četvrtak 23. prosinca uputio je božićnu poruku koju prenosimo u cijelosti.

»RADUJMO SE SVI U GOSPODINU: SPASITELJ SE NAŠ RODIO.

DANAS NAM S NEBA PRAVI MIR SIĐE«

Draga braćo i sestre,

1. Božić – svetkovina Rođenja Gospodnjega – svetkovina je radosti, velike radosti, neizrecive radosti. Rodio nam se Spasitelj! Bog je postao čovjekom i rodio se od Djevice Marije. Ušao u ovaj naš svijet, u ovu našu povijest, u ljudskom tijelu „nama u svemu jednak osim u grijehu“ (Heb 4,15)!  Pa kako se ne radovati tom događaju, toj stvarnosti, toj istini? Na to nas poziva Ulazna pjesma svete Mise polnoćke: „Radujmo se svi u Gospodinu: Spasitelj se naš rodio. Danas nam s neba pravi mir siđe“. To je poziv upućen svima, baš svima: Nebu i zemlji, svemu svijetu, cijelom čovječanstvu i svakom čovjeku… Božja Riječ koja je tijelom postala, to maleno betlehemsko dijete, je svima Spasitelj. Štoviše: on je »mir koji nam s neba siđe«!

2. Kako je to utješno čuti i znati u ovom našem vremenu, u ovom našem trenutku! A sve je oko nas puno beznađa, puno nesigurnosti, puno otvorenih pitanja… Stanje pandemije koja ne jenjava, kojoj se ne vidi ni kraja ni konca, uzrok je brojnih nemira, brojnih podjela, svrstavanja na ovu ili onu stranu, manjka međusobnog povjerenja, sumnji, pa čak i optužbi… Obuzima nas sve zbog toga i strah i tjeskoba. Često nam nedostaje i prava riječ u pravo vrijeme… No, uvijek i u svemu, u svakom vremenu i u svakom trenutku, kakvi god oni bili, mi kao vjernici svoje misli, svoja srca, svoje živote usmjerujemo k Isusu Kristu koji je naš Spasitelj i spasitelj svakog čovjeka. A to Spasitelj znači da je donositelj istinske i neprevarljive nade u svakom beznađu, prave utjehe u svakoj tuzi, potpunog smisla u svakom besmislu, mira u općem nemiru, jedinstva u podjelama, svjetla u tami… Sve je to novorođeno Betlehemsko Dijete, sve je to Isus Krist, Sin Božji. To je sve On i još puno toga više, neizrecivo više! On je naš Spasitelj u potpunom, u apsolutnom smislu, i On je to u svim dimenzijama i odnosima našeg bića i našeg života. Ni jedna od njih mu – osim grijeha! – nije strana: Svaka je otkupljena i svaka je spašena. Počevši od betlehemske noći, od Njegova rođenja u siromašnoj štalici – u našoj ljudskoj povijesti ništa više nije isto. Sve je drukčije. Gotovo bismo, kao kršćani, htjeli uskliknuti, poručujući svaki dan iznova i sebi samima i svakom čovjeku i svemu svijetu: O čovječe, o svijete, ne boj se! Spasitelj se naš rodio. Danas nam s neba pravi mir siđe! To je Isus Krist Sin Božji u Betlehemu judejskom rođeni!

3. Draga braćo i sestre, tu zaista radosnu vijest ovog Božića želimo podijeliti sa svima vama: da nas ona utješi, da nas ohrabri, da nas podigne! Podignimo stoga u vjeri svoje misli i svoje srce k malenom betlehemskom djetetu. Ono je samo prolazilo i neizvjesnost, i ugrozu života, i odbačenost, i hladnoću, i siromaštvo, i strah… Ono nas u svemu tomu razumije i tješi nas onom utjehom kojom čovjeka može utješiti samo Bog. Želim da u toj vjeri proživimo ove Božićne blagdane i da u toj vjeri uđemo i u novu 2022. godinu. Povjerimo novorođenom Isusu sve svoje situacije, sve svoje zapitanosti, svoje brige, svoje poteškoće i sve svoje strahove… On će nam, u zamjenu, darovati autentični odgovor na sve njih – a to je: Njega samoga! Jer onaj tko primi taj Dar, tko Njega, jedinorođenog Sina Božjega, primi u svoj život – taj prima Spasitelja, taj prima spasenje – božanski život,  taj prima jasnoću, taj prima svjetlo, taj prima ne bilo kakav, nego »pravi mir koji s neba siđe«. To, draga braćo i sestre, želim od srca svima vama, svima nama!

Sretan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu želi vam

vaš biskup

✠ mons. Jure Bogdan,
vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj