Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana svetog Nikole biskupa u Hrvatskoj ratnoj mornarici u Splitu

Split (IKA)

U Splitu je u petak 4. prosinca proslavljen Dan nebeskoga zaštitnika vojnih kapelanija „Sveti Nikola biskup“ koje djeluju pri Hrvatskoj ratnoj mornarici - Središtu za obuku HRM, Flotili HRM, Obalnoj straži, Pomorskoj bazi Split.


U jutarnjim satima vojni kapelan i dekan don Branimir Projić predvodio je molitvu za poginule i preminule hrvatske branitelje i mornare. A vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je  misu u 11 sati u crkvi sv. Ante na Poljudu u Splitu.

U koncelebraciji s biskupom bio je dekan i vojni kapelan don Branimir Projić. Svetoj misi nazočili su zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zamjenik zapovjednika komodor Damir Dojkić i zapovjednici postrojbi.

Kod slavlja „tihe“ sv. mise uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera za suzbijanje bolesti COVID-19, bio je striktno ograničeni broj sudionika, sukladno propisima.
Biskup Bogdan je u propovijedi istaknuo kako je „naše vrijeme“, obilježeno epidemijom COVID-19.

“To je naše vrijeme, ovo su naši dani. Mi u njemu živimo”, rekao je biskup.

“Sveci su bili osobe koje su intenzivno živjeli ljudski i kršćanski u svome vremenu, ne u nekom  tuđem, drugom, imaginarnom vremenu i razdoblju. Time su ostavili duboki trag u svojoj sredini što se pažljivo čuva u pamćenju Crkve. Ostavili su nam divan primjer za nasljedovanje”, kazao je mons. Bogdan.

Govoreći o životu sv. Nikole koji je živio u 3. i 4. stoljeću (Patarau Liciji oko 270.- Mira 343), biskup je naglasio kako su Nikolini vrlo imućni roditelji Epifanij i Ivana, zarana umrli od kuge, pošasti njihova vremena. Nikolini roditelji su bili kršćani. Primjerom vlastitoga života Nikoli su predali kršćansku vjeru i naučili ga vrijednostima evanđelja.
“Danas, u vremenu žestoke epidemije COVID-19 bolje razumijemo i kužna razdoblja iz povijesti svijeta i ljudske potrebe u njima. Uz čestiti život u obitelji i ljudsko sazrijevanje i rast u vrlinama, oplemenjen Isusovom porukom evanđelja, sv. Nikola je bio osobito osjetljiv za socijalne potrebe svojih suvremenika. A potrebnih je bilo jako puno. Brojne su zgode o humanitarnim djelima iz njegova života, i teško je razlikovati što je zbilja a što je pobožna predaja dodala njegovome životu. Bio je čvrsto oslonjen na vertikalu svoga Boga kojemu je djetinjim srcem vjerovao i kome se jedinom klanjao, a svojim pogledom srca usmjeren prema konkretnome čovjeku s kojim je živio i njegovim potrebama duše i tijela”.

“Sv. Nikola je bio biskupom grada Mire, u današnjoj Turskoj. Neumorno je propovijedao evanđelje. Čvrsto je bio povezan sa svojim vjernicima i za njih se zauzimao. Poznato je da se za njih izborio u vrijeme neke velike nepogode da im carska vlast snizi poreze. Nakon njegove smrti, spontano je nastalo štovanje njegovih relikvija oko njegova groba. U 11. st. tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari. Časti ga i Istočna i Zapadna Crkva. Nebeski je zaštitnik mnogih gradova, pokrajina, zemalja. Osobito ga štuju mornari i putnici, djeca”, podcrtao je mons. Bogdan.

Biskup je zaključio da je sv. Nikola živio svetim životom u svome vremenu, bio je svetac svoga doba.
“On nam je primjer, uzor i poticaj da i mi danas kršćanski živimo i djelujemo”.