Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavljena misa na drugu obljetnicu smrti don Milenka Majića

Slunj (IKA)

U crkvi bl. Ivana Merza na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju u ponedjeljak 5. prosinca slavljena je misa zadušnica za vojnog kapelana don Milenka Majića na dan druge godišnjice njegove smrti. Misu je predvodio slunjski župnik i dekan u miru mons. Mile Pecić, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Suslavili su dekan Karlovačkog vojnog dekanata don Josip Šimatović, vojni kapelan u Karlovcu don Ivan Blaževac i svećenici iz župa Slunjskog dekanata predvođeni dekanom don Šimom Božićem. Na misi su bili i zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Roman Kelnerić sa svojim zamjenikom i djelatnicima Središta, zapovjednici postrojbi smještenih na vojnom poligonu, predstavnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske i Mario Lilić, brigadir u miru.

Prije početka mise, izaslanstvo predvođeno pukovnikom Kelnerićem i satnikom Rahanom, upalilo je svijeće pred spomen-križem za sve poginule i nestale, a ujedno i za pokojnog don Milenka. Molitvu je predvodio vojni dekan don Josip Šimatović. Na misnom slavlju, predvoditelj Pecić u propovijedi se prisjetio blizine koju su mu subraća svećenici iskazali don Milenku u posljednjim danima života.

„Okupila nas je obljetnica rođenja za nebo don Milenka Majića. Na današnji dan 2020. pogodila nas je vijest o njegovoj smrti. Upravo smo u Slunju imali dekanatsku sjednicu. Doduše, mi smo ga pratili u njegovoj bolesti. Posjetili smo ga u Zagrebu nakon otpusta iz bolnice. Razgovarali smo kroz otvoreni prizor jer se već pojavila korona. Bio je smješten u samostanu časnih sestara na Pantovčaku. Rastali smo se u nadi da će njegov snažni organizam pobijediti bolest. Mi nismo od kamena: imamo emocije pa smo njegov odlazak teško primili. Ali mi se ne žalostimo kao oni koji nemaju nade. Iza don Milenka stoji bogat život pastira iako je preminuo relativno mlad, u 58. godini života“, istaknuo je mons. Pecić.

Podsjetio je i na životni put pokojnog don Milenka. „Čim je preuzeo dužnost vojnog kapelana na vojnom poligonu u Slunju, poveo je brigu o izgradnji crkve na ovom prostoru. Bio je uporan i uz pomoć tadašnjeg zapovjednika Lilića i vojske, niknula je prelijepa crkva na ulazu u poligon. Crkva je neobična u svojoj jednostavnosti i ugrađenim elementima prirodnog materijala i domaćeg graditeljstva. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u pratnji križevačkog vladike Nikole Kekića i dvadesetak svećenika blagoslovio je crkvu 8. prosinca 2017. godine. Ova crkva Božji je poljubac ovom prostoru, prostoru koji je bio opoganjen, a crkva mu je dala dodatnu duhovnu dimenziju. Don Milenko se radovao dječjom dušom ovoj crkvi. Ne samo na poligonu, nego je don Milenko bio prisutan i u našoj župi Slunj“, istaknuo je propovjednik.

Prisjećajući se da je don Milenko uvijek služio nedjeljnu misu u 8 sati, istaknuo je da je sudjelovao u svim aktivnostima, susretima i pobožnostima. „Slunjska crkva bila je na raspolaganju vojnicima i don Milenku kad god je zatrebalo. Zapravo su se sva veća slavlja održavala u slunjskoj crkvi prije izgradnje ove crkve na poligonu. Bile su to zajedničke mise vojske i naroda. Stalo mu je da slunjski vjernici posjete i novoizgrađenu crkvu na poligonu pa im je to i omogućio. Don Milenko je bio širok i tolerantan, ugodan sugovornik. Ali kad se radilo o nekim vrijednostima bio je vrlo temperamentan. Posebno je bio osjetljiv na branitelje, Hrvatsku vojsku. Don Milenko je živio samo 58 godina. Relativno mlad je umro. Prema biblijskoj mudrosti život se ne mjeri brojem godina, nego žrtvom koju smo unijeli. Netko u relativno malo godina može učiniti silna djela. Mi se danas sjećamo don Milenka, njegove hrabrosti života, njegove žrtve koju je s Kristom nosio. Tvojim se vjernima Gospodine, život mijenja ali ne oduzima“, zaključio je mons. Mile Pecić. Vojni dekan don Šimatović zahvalio je na kraju mise predvoditelju i svim vjernicima na sudjelovanju u misnom slavlju, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.