Budi dio naše mreže
Izbornik

Novosti

Aktualno

Čestitka mons. Kutleše mons. Zgrabliću na biskupskom ređenju u ime HBK

Čestitka splitsko-makarskog nadbiskupa i porečkog i pulskog apostolskog upravitelja Dražena Kutleše zadarskom nadbiskupu koadjutoru Milanu Zgrabliću na njegovom biskupskom ređenju, 25. lipnja 2022. u zadarskoj katedrali sv. Stošije, u ime Hrvatske biskupske konferencije.

Tradicionalni susret mladih na Čikeriji

Nakon deset godina stanke u malom vinogradarskom naselju Čikerija kraj Subotice ponovno je 25. lipnja održana tradicionalna „Čikerijada“ - susret djece, mladih i obitelji iz Subotice i okolice.

Biskup Jezerinac i preč. Penić posjetili Stepinčev Karmel

Na povratku iz Lasinje, sa zlatne mise preč. Stjepana Bradice, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac i bivši dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije Essen preč. Stjepan Penić, posjetili su u nedjelju 26. lipnja karmelićanke u Stepinčevu Karmelu u Brezovici.

Ivanje u Grabru

Grkokatolička Župa sv. Ivana Krstitelja u Grabru u nedjelju 26. lipnja svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Muke Presvete Bogorodice u Samoboru

U grkokatoličkom pastoralnom centru Praoca naše vjere Abrahama u Samoboru u subotu 25. lipnja liturgijski je proslavljen dan Muka Presvete Bogorodice kako se kod grkokatolika naziva blagdan koji rimokatolici slave kao Srce Marijino.

Prva obljetnica smrti vlč. Pavla Kunšteka

Na obljetnicu smrti dugogodišnjega svetomartinskog župnika Pavla Kunšteka koji je preminuo 24. lipnja 2021. godine a pokopan dva dana kasnije na svetomartinskom groblju, koncelebriranu misu zadušnicu predvodio je 25. lipnja u kapeli Sv. Roka na Galgovu pokojnikov prijatelj od sjemenišnih dana vlč. Josip Vnučec.

Preminuo fra Mirko Jozić

Član Bosne Srebrene fra Mirko Jozić, aktualni župni vikar u Zoviku i dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, preminuo je 25. lipnja u Brčkom, objavljeno je na Facebook stranici Franjevačka prisutnost u BiH.

Biskup Šaško uveo u župničku službu fra Ivana M. Lotara

Na trinaestu nedjelju kroz crkvenu godinu, 26. lipnja, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško uveo je u župničku službu fra Ivana M. Lotara u župama sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu i sv. Maksmilijana Kolbea na Bijeniku u Zagrebu.

Na Budainci u Slavonskom Brodu započelo trajno euharistijsko klanjanje

Nakon večernje mise, koju je kao delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa predslavio vlč. Grgo Grbešić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta u Osijeku, na župnu svetkovinu Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije na Budainci u Slavonskom Brodu započelo je trajno euharistijsko klanjanje.

Molitveno bdjenje uoči prezbiterskog ređenja u Požegi

Uoči prezbiterskog ređenja đakona Luke Čačića iz Župe Gospe Fatimske u Lužanima, Karla Topalovića iz Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi i Tomislava Varele iz Župe sv. Barbare u Jakšiću, u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi, 25. lipnja održano je molitveno bdjenje.

Na mjestu u ratu srušene kapelice u Zborištu podignuta nova

Kapelicu Bezgrješnog Srca Marijina, sagrađenu na temeljima u Domovinskom ratu porušene stare kapelice, u Zborištu u Župi Presvetog Srca Isusova u Novom Selu kod Bosanskog Broda u Bosanskoj Posavini, blagoslovio je na spomendan Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije, u subotu 25. lipnja domaći sin vlč. Božo Odobašić.

Pročitaj više vijesti

DOKUMENTI

„Ususret svima bez iznimke“ (AL 309)

Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj svećenicima i crkvenim zajednicama u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“, Rim, svetkovina Presvetoga Srca Isusova, 24. lipnja 2022.

Homilija nadbiskupa Lazarusa Youa Heung-sika prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Donosimo homiliju pročelnika Kongregacije za kler nadbiskupa Lazarusa Youa Heung-sika (imenovanog kardinala) u euharistijskome slavlju svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata u utorak, 31. svibnja 2022. na trgu ispred zagrebačke prvostolnice.

Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama

"Graditi budućnost s migrantima i izbjeglicama" tema je poruke pape Franje za za 108. Svjetski dan selilaca i izbjeglica koji se slavi 25. rujna 2022. Poruku donosimo u cijelosti.

Pozvani graditi ljudsku obitelj

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja na temu „Pozvani graditi ljudsku obitelj“. Donosimo prijevod Poruke koju je papa Franjo uputio u toj prigodi biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima iz cijeloga svijeta.

Biskup Svalina čestitao HKR-u 25. obljetnicu emitiranja

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina uputio je čestitku v. d. ravnatelju Hrvatske katoličke mreže (HKM) preč. dr. Krunoslavu Novaku i glavnom uredniku HKM-a dr. sc. Siniši Kovačiću, djelatnicima i prijateljima Hrvatskog katoličkog radija (HKR) čestitku povodom 25. obljetnice emitiranja HKR-a koju prenosimo u cijelosti.

Izjava Komisije HBK „Iustitia et pax“ o ratu u Ukrajini

Izjava Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ „Pravednost obvezuje na solidarnost s Golgotom ukrajinskog naroda“, 20. travnja 2022.

Pismo biskupa Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze

Docent na Katedri kanonskog prava Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ilija Marković, koji obavlja i službu župnike župe Ilijaš, preveo je izmjene u kanonima Zakonika kanonskog prava prema motu propriju Assegnare alcune competenze (Dodijeliti neke nadležnosti) pape Franje koji je stupio na snagu 15. veljače 2022. Tekst vlč. Ilije Markovića prenosimo u cijelosti.

»Bit ćete mi svjedoci« (Dj 1, 8)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2022. [23. listopada 2022.]

Pismo Svetoga Oca Franje supruzima povodom Godine “Obitelj Amoris laetitia”

Sveti Otac uputio je na blagdan Svete Obitelji iz Nazareta Pismo supruzima iz cijelog svijeta u povodu Godine „Obitelj Amoris laetitia“, koju je sam proglasio na petu obljetnicu objavljivanje posinodske apostolske pobudnice. Godina obitelji je započela 19. ožujka ove, a završit će 26. lipnja iduće godine X. Svjetskim susretom obitelji u Rimu. Papino pismo bračnim drugovima donosimo u cijelosti.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama

Pismo biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine o važnosti svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 3. lipnja 2021.

1/12

Prikazi

Druge agencije

Ustanove i uredi HBK