Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij Lingua posjetio samostan Sv. Frane u Zadru

Zadar (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua posjetio je u četvrtak 16. siječnja sjedište Franjevačke provincije sv. Jeronima u samostanu Sv. Frane u Zadru, prenose na službenim mrežnim stranicama Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

U pratnji apostolskog nuncija mons. Lingue bili su mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u RH, mons. Josip Lenkić, generalni vikar te tajnik zadarskog nadbiskupa don Damir Šehić.

Na ulazu u samostan nuncija su dočekali fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar i fra Bojan Rizvan, definitor i tajnik Provicije, koji su apostolskog nuncija i njegovu pratnju upoznali s bogatom poviješću zadarskog samostana Sv. Frane i značajnim kulturološkim doprinosom kojeg su franjevačka braća darovali i daruju gradu Zadru i hrvatskom narodu.

Obišavši crkvu, sakristiju i samostanski muzej nuncij Lingua zadržao se u druženju s braćom i svojom pratnjom u samostanskoj blagovaonici. Tom prigodom fra Andrija Bilokapić još je jednom istaknuo važnost franjevaca za život Crkve u hrvatskom narodu. Provincijalni je ministar izrazio zahvalu za milost pohoda Papina predstavnika te istaknuo kako je samostan Sv. Frane svojevrsna kolijevka franjevaštva tih krajeva. Fra Andrija je također rekao da je sv. Franjo jedan od najvećih dobročinitelja hrvatskog naroda te je nunciju Lingui zahvalio za dosad iskazanu ljubav prema hrvatskom narodu i Kristovoj Crkvi u njemu.

Nadbiskup Puljić pred nuncijem je istaknuo dobru i plodnu suradnju s braćom franjevcima spomenuvši kako je provincijalni ministar redovito njegov delegat u slavlju krizme diljem Nadbiskupije. Na samom odlasku mons. Lingua i mons. Puljić zahvalili su braći na prijemu i izrazili zadovoljstvo zbog susreta.

Foto: Franjevačka provincija Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri