Budi dio naše mreže
Izbornik

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić krstio blizanke, šesto i sedmo dijete u obitelji Surjan

Zemunik (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u subotu 24. travnja u župnoj crkvi Kraljice mira - Kraljice Hrvata - u Zemuniku krstio je blizanke Katarinu i Luciju, šesto i sedmo dijete u obitelji Surjan.

Roditelji blizanki su Marina i Josip Surjan, a imena i godišta njihove djece su: Luka (14), Marija (11), Frane (9), Petra (7), Ivan (4) i sedmomjesečne Katarina i Lucija, rođene 29. rujna 2020., na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Anita Grgurović je kuma Katarini, a Marina Biloglav je kuma Luciji.

Katarina i Lucija su djelo Božje, dar Božji, ne samo poštovanim roditeljima, nego i Božjem narodu

Tragom navještene Božje riječi, nadbiskup je rekao kako se Otac nebeski javio govoreći: ‘Ovo je Sin moj ljubljeni’, kada doživljavamo nešto što ne vidimo, a događa se. “Na dan krštenja ta će se scena ponoviti i za vaše kćeri. Gospodin će reći: Ovo su moje kćeri koja po krštenju postaju Božja djeca”, rekao je mons. Puljić roditeljima Surjan, istaknuvši da je „to objava Svemogućega koji se raduje životu”.

“To je Božja objava koja pokazuje kako je Bogu stalo do stvorenja koja je on stvorio. Katarina i Lucija su djelo Božje, dar Božji, ne samo poštovanim roditeljima, nego i zajednici Božjeg naroda kojemu će se po krštenju priključiti. Zato se svi radujemo, ne samo roditelji, njihovi braća i sestre, nego i cijela župna zajednica koja dobiva dvije nove članice, dva vrijedna člana koje će biti članovi Božjega nauma”, istaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup je u prigodnom nagovoru naglasio da je u tijeku Godina sv. Josipa koji je zaštitnik Crkve, ali je i zaštitnik obitelji, zaštitnik radnika.

Razmišljajmo o svetoj zadaći koju je Bog povjerio obiteljima

“Pape su tijekom stoljeća sv. Josipa proglašavali zaštitnikom, pomoćnikom, upravo radi njegove uloge koju je imao kao otac. Sv. Josip je osoba kojemu se vjernici mogu osobito utjecati, osobito očevi, majke, obitelji i Crkva. Povezano s Godinom sv. Josipa, papa Franjo je ovu godinu, od blagdana sv. Josipa, proglasio i Godinom obitelji, koja će trajati do 2022. godine”.

“Tako nam je dao prigodu da tijekom ovoga vremena razmišljamo o svetoj zadaći koju je Bog povjerio obiteljima, od onoga prvoga trenutka kada ih je stvorio. Bog je obiteljima povjerio da budu zaštitnici života, da budu Božji suradnici, ne samo na fizičkom planu rađanja, nego i odgoja”, istaknuo je nadbiskup Puljić, rekavši da se djeca krste u vjeri roditelja i kumova.
“Djeca neće moći sami. Trebat će im rast u vjeri. Zato je prva dužnost roditelja, ne samo brinuti se o njihovom fizičkom rastu, nego brinuti i o duhovnom rastu djece. Zazivajući sv. Josipa, zaštitnika obitelji i radujući se Godini obitelji koja je započela, pozivam vas da se radujete činu krštenja i da u životu budete svojoj djeci ono što Gospodin od vas očekuje. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva”, rekao je nadbiskup u obraćanju roditeljima.

Župnik don Gašpar Dodić: Djeca će prihvatiti i najmanji impuls vaše religiozno usmjerene ljubavi

Mons. Puljić je obitelji Surjan darovao i novčani prilog kojega nadbiskup uvijek dodjeljuje višečlanim obiteljima kada krsti dijete u brojnoj obitelji.
Prigodnu riječ roditeljima uputio je i don Gašpar Dodić, župnik Zemunika.

“Ono što vi kao roditelji riječju i gestom priopćujete i primjerom potvrđujete, uranja se duboko u dušu vaše djece koju vam je dobri Bog darovao. Bog posvećuje osobito sakramentom, a vi svojim uzorom ugrađujete temelje za budući život, temeljno opredjeljenje svoje djece, koje će ih nositi da se mogu hrvati i pobjeđivati nedaće života i na kojemu će graditi svoj život do punine”, rekao je don Gašpar Marini i Josipu, istaknuvši da će se njihov roditeljski “na vjeri utemeljen primjer i uzor u govorenju, osjećanju i djelovanju, duboko utisnuti u srce vaše djece”.

“Djeca će prihvatiti i najmanji impuls vaše religiozno usmjerene ljubavi, u sebi će je pohraniti te ćete tim izvornim snagama pomoći oblikovati njihov religiozni život. Riječ je o životnoj mudrosti i životnoj filozofiji koju roditelji ugrađuju u svoju djecu. Stoga nije bez razloga izreka: ‘Dobar primjer je najbolja propovijed’. Čestitam vam i Bog vas blagoslovio u vašoj djeci”, poručio je roditeljima Surjan župnik Dodić.

Marina Surjan, majka blizanki: Mene je Bog nagradio, bez Boga ne mogu ništa

“Svaki život je dar Božji. Brojna obitelj je najprije dar Božji dar”, rekli su Marina i Josip, a majka Marina je istaknula: “Mene je Bog nagradio. Nisam mogla zamisliti da ću imati toliko djece, ali nadala sam se brojnoj obitelji. Bog mi pokazuje i moje slabosti kroz takav život. Bez Boga ne mogu ništa”.
I don Gašpar potječe iz brojne obitelji, njegova majka rodila je osmero djece. Župnik Dodić je rodom Janjevac te je don Gašpar rekao da su ga krštenje blizanki i brojna obitelj Surjan podsjetili na duhovni ambijent njegovog rodnog Janjeva gdje obitelji oduvijek imaju puno djece.

“Dirljivi događaj krštenja podsjetio me na janjevačke majke s brojnom djecom koje su na krštenja donosile svoju djecu. To me dirne i vrati na moje janjevačke korijene, sjetim se kako smo u Janjevu u jedan dan imali i po 5, 6 krštenja. Nas je kroz sedam stoljeća života u Janjevu spasio život, brojna djeca”, istaknuo je don Gašpar.

Kako su 1968. godine blagopokojni don Ante Baković i janjevačke žene podržale papu Pavla VI. 

Dodić je podsjetio i na veliko, vrijedno svjedočanstvo janjevačkih žena koje je bilo poslano Papi u Vatikan. Naime, na poticaj njihovog nekadašnjeg janjevačkog župnika, blagopokojnog don Ante Bakovića, janjevačke žene podržale su papu Pavla VI. kada je taj Papa objavio encikliku Humane vitae.
“Don Anto Baković tek je bio došao za župnika u Janjevo 1968. g. i odmah je potaknuo janjevačke majke da sa slikama svojih brojnih obitelji, u kojima je bilo i 14 djece, podrže papu Pavla VI. prigodom objavljivanja njegove enciklike Humane vitae. Papa je bio sa svih strana izvan i unutar Crkve napadan zbog objavljivanja te enciklike. Don Anto Baković je 11. listopada 1968. g., na blagdan Materinstva BDM, poslao pismo papi Pavlu VI. koje su potpisale 53 janjevačke majke, a koje su zajedno rodile 648 djece”.

“Don Anto je Papi poslao pismo sa slikama tih janjevačkih obitelji s brojnom djecom. Predvođene svojim župnikom, majke su tako izrazile podršku i potporu u vrijeme kada je Papa primao napade i zahvalili su Papi na enciklici. Mi Janjevci taj čin i tadašnju podršku Janjevaca Papi nosimo s ponosom u duši”, rekao je don Gašpar.
Don Anto Baković je objavio sadržaj pisma koje je poslao papi Pavlu VI. i u župnom janjevačkom listu.

“U tom listu don Anto je objavio i izjave janjevačkih žena koje su one davale ginekolozima. Don Anto je napisao kako sve janjevačke žene daju isti odgovor ginekolozima: Abortus je meni nepoznat, kontraceptivna sredstva suvišna su za Janjevce. Meni to moja katolička savjest ne dozvoljava. U župi Janjevo svaki dan na jutarnjoj misi bude 300 osoba, a svaki dan na večernjoj misi bude do 500 osoba, od kojih se mnogi pričešćuju”.

“Sjetim se otvorenosti životu janjevačkih obitelji i pisma papi Pavlu VI. koje spominjem kada sam u prigodi krštenja djece u brojnoj obitelji. Takve obitelji prava su škola života gdje djeca uče životne vrijednosti, nasljedujući način i duh svojih roditelja”, rekao je don Gašpar Dodić.