Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli adventski duhovni susreti u zajednici Cenacolo

Biograd na Moru (IKA)

Prvi adventski duhovni susret u zajednici Cenacolo u Biogradu na Moru održao je u ponedjeljak 28. studenoga moralni teolog dr. sc. don Damir Šehić o temi „S Marijom u Cenakulu, budnost – uvjet svetosti“.

Na susretu su, uz mladiće iz zajednice Cenacolo, bili i krizmanici iz zadarske Župe sv. Petra apostola. Zajednički susret u zajednici Cenacolo omogućio je međusobnu izmjenu iskustva i kršćanskog svjedočanstva između krizmanika i mladića koji su u zajednici. Takav oblik susreta otvara priliku za istinski susret starije i mlađe braće u Kristu koji međusobnim iskustvima i križevima mogu komunicirati vlastite strahove, ali i pružiti svjedočanstva vlastitih padova i pobjeda, naglasio je dr. Šehić.

Izmjena životnih priča i istina, u svjetlu Kristova rođenja, ostaje nam trajna inspiracija da jedni drugima svjedočimo kako smo upoznali Isusa iz Nazareta. Ovakav susret i duhovno razmišljanje krizmanika i mladića iz zajednice, ruši predrasude i stigmu koja je nepravedno postavljena nad onima koji se odluče radikalno zaokrenuti vlastiti život i mijenjati ga sa Bogom i u zajednici koja nastoji odgojiti za život, rekao je.

Don Damir je naglasio kako tek istinska budnost, poput one Marijine, jamči da se nalazimo na putu za Kristom. Ta budnost ne znači da imamo jasnoću u svemu i odgovore na sva pitanja, ali nam donosi sigurnost kako nas Bog neće ostaviti ni kad se suočimo s vlastitim padom i porazom. Ovaj svijet nas suptilno uvodi u svoj aeropag vrijednosti dajući nam lažnu sigurnost i pouzdanje. Nasljedovanje Krista i trajno buđenje uvjet je kršćaninu na putu svetosti. Biti s Marijom u Cenakulu, znači iščekivati i nadati se. Njezina prisutnost nam jamči Božju blizinu, a njezino povjerenje u Boga nas upućuje kako Bog ima posljednju riječ, zaključio je voditelj.

Zajedništvo krizmanika i mladića se nastavilo u zajedničkom razgovoru i druženju te izmjeni iskustava. Bogatstvo zajedništva daje nam priliku otvorenijeg i iskrenijeg prihvaćanja drugih, ali i sagledavanja vlastitog života i važnosti iskrenog odnosa sa Bogom, kao i rast u istinskom zajedništvu i ljubavi, zaključeno je na susretu.