Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventska duhovna obnova za trajne đakone u Kući susreta „Tabor“

Samobor (IKA)

U Kući susreta „Tabor“ u Samoboru održana je u utorak 10. prosinca adventska duhovna obnova za trajne đakone zagrebačke nadbiskupije, sisačke i varaždinske biskupije.

Duhovnu obnovu vodio je fra Ivan Matić. Nakon molitve Večernje u kapelici Sv. Franje, fra Ivan je održao nagovor u kojem je na poseban način povezao vrijeme došašća s apostolskim pismom pape Franje o značenju i važnosti božićnih jaslica pod nazivom „Admirable signum“.

Fra Ivan govorio je o sv. Franji asiškom koji je izradio prve jaslice 1223. Istaknuo je kako je siromah iz Asiza u prvom redu bio svjedok evanđelja koji je žive Jaslice povezivao s euharistijom. Franjo je, kao đakon u Crkvi, osim što je navijestio evanđelje i propovijedao na tom mjestu u gradu Grecciu te je želio slaviti taj događaj spasenja u slavlju euharistije. „Nije samo povezao dva grada Betlehem i Grecciu nego nas je želio vratiti na događaj koji se događa svakodnevno u svakoj euharistiji. Podsjetio je kako se po rukama svećenika događa Betlehem odnosno spasenje.  Franjo nije želio slaviti neku predstavu, već je želio povezati Betlehem kao kuću kruha i Oltar kao kuću kruha”, rekao je fra Ivan.

U završnim riječima voditelj Kuće Tabor pozvao je trajne đakone da i sami u jednostavnosti Isusovog rođenja i dubini otajstva euharistiji, posebno u pripremi došašća i u Božićnom vremenu, kroz vlastitu službu u Crkvi svakodnevne susrete s bližnjima pretaču u stvarni događaj spasenja. Poslije nagovora, duhovna obnova nastavljena je pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za ispovijed i osobne razgovore nakon kojih su sudionici slavili misu. Duhovna obnova završila je zajedničkom večerom i druženjem.