Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić u petrinjskom naselju Dumače: Ovo veliko zlo izazvalo je još veće dobro

Petrinja/Dumače (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na drugu korizmenu nedjelju, 28. veljače, misno slavlje u petrinjskom naselju Dumače. U koncelebraciji bili su domaći župnik preč. Paško Glasnović, te Isusovci: p. Hrvoje Mravak, p. Boris Jozić i p. Matija Žugaj koji su posljednja tri dana u ovom mjestu održali pučke misije.

Uz domaće vjernike slavlju su nazočili i mladi iz splitskog SKAC-a koji volontiraju na Banovini.
Na početku je sve okupljene i biskupa pozdravio je p. Hrvoje istaknuvši kako su ovi dani donijeli obilje Božje milosti, poziv na obraćenje i još veće zajedništvo.

U homiliji biskup je poručio kako ova nedjelja oduvijek ima kao temu preobraženje Gospodnje.
“Nakon prve korizmene nedjelje u kojoj se razmišljalo o kušnjama koje je Isus imao u pustinji, a koje i mi imamo u svom životu, danas razmišljamo o Isusovu preobraženju na gori. Ova nedjelja govori nam o tome da smo svi pozvani s Isusom se preobraziti i da ne gledamo svoj život samo ljudskim i zemaljskim očima, nego božanskim”.

Možda je Bog baš to i htio…

“Tada ćemo vidjeti puno toga lijepoga, ne samo ono što nas straši i zbog čega nam je teško, već i ono što Bog daje onima koji ga ljube, a to se ne može s ničim usporediti jer je On neizmjerno dobar i pun milosrđa i ljubavi. Zato su, kako smo i čuli u Evanđelju, apostoli Petar, Ivan i Jakov bili toliko u čudu da je Petar rekao: Učitelju, dobro nam je ovdje biti! Načinimo tri sjenice: tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu… Ali kaže evanđelista, nije znao što govori”.
“Nekad smo i mi ushićeni kada nam je lijepo s Bogom, kada doživimo trenutke milosti i kada nam dotakne srce. Kao i kada nas dirne i neka ljudska gesta. I ja sam bio dirnut ovih dana, nakon potresa, ljudima koji su s toliko dobrote pristupili pomoći onima koji su u nevolji, a i oni sami su također u nevolji i pogođeni potresom. Pravo je čudo kako su se čitava Hrvatska, susjedne nam zemlje i Hrvati iz čitavog svijeta, podigli ne bi li pomogli onima koji su stradali. Čovjek je dirnut i zaplakao bi od ganuća, a možda je Bog baš to i htio. Ovo veliko zlo izazvalo je još veće dobro”, poručio je biskup okupljenima, dodavši kako je “tako i u našem životu te kako nekad samo vidimo teškoće koje nas pritišću, ali kada bismo gledali preobraženog Isusa, tada bismo i mi gledali na svoj život, bližnje i čitav svijet potpuno drugačije”.
Korizma je prilika da se učvrstimo i obnovimo u vjeri

Na kraju biskup je poručio i kako je ova korizma prilika da se učvrstimo i obnovimo u vjeri, a kako bi bili bolji Isusovi učenici i bliži Bogu.
Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i preč. Glasnović zahvalivši misionarima i biskupu na dolasku i brizi za Hrvate iz Letnice koji svoj križ nose već više od 20 godina.