Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan na proslavi 400. obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina u Skradniku

Oštarije (IKA)

U Skradniku, filijali župe Oštarije održana je 8. rujna svečana proslava naslovnika njihove kapele i Dobrotvornog podupirajućeg društva sv. Marka Križevčanina koja je ove godine bila u znaku 400. obljetnice mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina. Misu je predslavio porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju mjesnog župnika Oštarija i Cerovnika i čuvara svetišta Gospe od Čudesa popa Ante Luketića kao i svećenika Porečko-pulske biskupije vlč. Gorana Levaka.

Glazbom je misu animirao župni zbor Oštarija uz vodstvo i orguljsku pratnju Franje Puškarića. Misno slavlje uzveličalo je više stotina vjernika među kojima je bilo brojnih hodočasnika kao i dobrovoljnih podupirajućih društava iz Ogulina i okolice, Sv. Josip iz Žegar-Podvrha, Sv. Roka iz Lomosta, DPD Uzašašće Isusovo iz Cerovnika, Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija, mjesnog DPD Sv. Marka Križevčanina iz Skradnika kao i članova KUD-a Tounjčica iz Tounja.

Biskup Milovan prisjetio se dana kada je kao bogoslov dolazio na prostor tadašnje župe Oštarije kojom je, kao i Ogulinom, upravljao župnik i biskup riječko-senjski Josip Pavlišić.

“Mučenici su nam uvijek svojom hrabrošću bili izazov, počevši od sv. Marka Križevčanina preko bl. Alojzija Stepinca, pa do našeg istarskog mučenika Miroslava Bulešića. Marko Križevčanin nam je ostao u sjećanju kao veliki heroj duha koji je 1619. bio uhićen od kalvinske vojske te mučen zajedno sa subraćom isusovcima Mađarom Stjepanom Pongráczom i Poljakom Melkiorom Grodzieckogim, te na kraju u mukama ubijen jer je ostao vjeran Papi i Vatikanu. Sveti Marko Križevčanin bio je mučenik kršćanskog jedinstva. Osim toga bio je ravnatelj sjemeništa u Trnavi gdje su naši nogometaši neki dan odlično odigrali utakmicu protiv domaćina i pobijedili 4:0. Marko je rođen u Hrvatskoj koja je tada bila svedena zbog turskih osvajanja na ‘ostatke ostataka’, a ostali dio Austro-Ugarske monarhije bio je izložen vjerskim sukobima.”

Marka je beatificirao veliki i sveti papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995 u Košicama. On je trajni spomen na tvrdoću i dosljednost duha kakva je bila prisutna u prva tri stoljeća Crkve.”

“Fenomen mučeništva prati Crkvu od njenih prvih dana pa do danas, pa ih imamo i u modernom dobu, od Maksimilijana Kolbea do naših Stepinca i Bulešića koji su bili heroji duha i ljubavi. Mučenici su nam i pokazatelj da samo uz teškoće i patnju sazrijevamo”, zaključio je biskup Milovan te aktualizirao tu tvrdnju spoznajom da  nogometaši pokazuju vještinu koja je posljedica brojnih napora treniranja, te napomenuo i za učenicima pred početak školske godine da se samo uz trud mogu postići rezultati.

Nakon mise uslijedio je nastup KUD-a Tounjčica.