Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško podijelio sakrament potvrde u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Župa svetog Petra apostola u Zaprešiću proslavila je u subotu 23. travnja podjelu sakramenta potvrde u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački dr. Ivan Šaško.

Suslavili su prof. fra Ante Crnčević, zaprešićki dekan i župnik vlč. Ivan Frkonja, župni vikar Vatroslav Siketić i prof. Ilija Čabraja. U pozdravnom govoru, dobrodošlicu je zaželio otac krizmanice i krizmanika Krešimir Horvat, istaknuvši da je prisutnost biskupa kao djelitelja potvrde jedno veliko ohrabrenje za mlade ljude koji u ovim nesigurnim vremenima trebaju ne samo riječi ohrabrenja nego i evanđeoski putokaz.

Biskup Šaško, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića osobito krizmanicima i krizmanicama. „Uskrsni pozdrav Kristova mira vama, kumovi i kume, vama, dragi roditelji i rodbino, vjeroučitelji i nastavnici; cijeloj župnoj zajednici i svima koji su pomagali u pripremanju ovih mladih kršćana i kršćanki za radost sakramenta svete potvrde“, poručio je biskup Šaško.

U propovjedi je biskup protumačio dio završetka evanđelja po Marku (16, 9-15) o uskrsnom jutru gdje apostoli pokazuju poteškoću vjere u Uskrsnuće. „Apostoli, stupovi kršćanske vjere, nisu prikazani kao nepoljuljani velikani, nego kao ljudi koji idu putem vjere, sa svim njegovim zahtjevnostima; da ne bismo rekli: Njima je bilo lako. Oni su živjeli s Isusom“, rekao je biskup. Obraćajući se krizmanicima, mons. Šaško ohrabrio je 110 mladih krizmanika i krizmanica te rekao da im Isus želi dati Duha Istine jer On u svakome ponovno stvara, obnavlja i vraća radost, prati korake, daje sigurnost i maštovitost u kršćanskoj ljubavi.

Biskup Šaško očinski je upozorio mlade krizmanike da čuvaj dragocjeni dar koju primaju. „I u današnjem slavlju i u danima koji su pred vama nemojte zanemariti dragocjeni dar koji vam se daje, nemojte ga obescijeniti nekršćanskim ponašanjem“, istaknuo je. U zaključnim riječima biskup je protumačio kršćanske znakove na uskrsnoj svijeće kao sažetak naše vjere, a dotaknuo se i krizmanog ulja.

Na kraju mise biskup Šaško fotografirao se s krizmanicima, Zborom mladih Stijene i ministrantima, a kao uspomenu na ovaj događaj, krizmanici su zahvalili svima koji su bili dio njihovoga slavlja počevši od župnika Ivana Frkonje, župnog vikara Vatroslava Siketića, vjeroučiteljice Sanje Blažine, razrednika i roditelja. Svečano misno slavlje animirao je Zbor mladih Stijene pod vodstvom Marije Nikolić.