Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijski susret ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije u zagrebačkom Međubiskupijskom sjemeništu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Bjelovarsko-križevačke biskupije održan je Biskupijski susret ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije u subotu 22. veljače u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

Na poticaj bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka ova pastoralna godina, u kojoj mlada Bjelovarsko-križevačka biskupija slavi desetu obljetnicu svoje uspostave i ređenja prvog biskupa, raznim pastoralnim inicijativama želi se potaknuti članove 58 župnih zajednica s područja biskupije na aktivnije sudjelovanje u biskupijskom životu.

Na susretu je sudjelovalo 113 ministranata iz 14 župa biskupije u zajedništvu s vlč. Krunoslavom Detićem, povjerenikom za pastoral ministranata Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Susret je započeo okupljanjem ministranata u prostorima sjemeništa te kratkom okrepom, a zatim je sve okupljene svećenike i ministrante u sjemenišnoj dvorani pozdravio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković izrazivši radost što se ovaj biskupijski susret ministranata održava upravo u prostorima sjemeništa. Potaknuo je također ministrante na stalno osluškivanje Božjega poziva u njihovim životima te na trajno propitivanje o budućem životnom pozivu.

Nakon toga su sjemeništarci predvođeni sjemenišnim odgojiteljem vlč. Goranom Bužakom podijelili ministrante u radne grupe te su uslijedile radionice kroz koje je bolje upoznato sjemenište, zatim ministrantski kviz, upoznavanje liturgijskih predmeta i posuđa te različite animatorske igre.

Vrhunac susreta bila je misa u kripti Sv. Antuna Padovanskog koju je u koncelebraciji s povjerenikom i ostalim svećenicima Bjelovarsko-križevačke biskupije, predvodio vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj i svećenik Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Nakon ručka uslijedile su sportske igre za dječake na vanjskim terenima sjemeništa, a djevojčice su svoj program nastavile kroz druženje s časnim sestrama Družbe sestara Naše Gospe iz Bjelovara koje su ih upoznale sa svojom karizmom predstavivši im Družbu i djelatnost.

Zatim je uslijedila podjela nagrada i priznanja svim sudionicima ovoga susreta, a nakon toga i povratak u župne zajednice iz kojih su došli.