Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba

Mukinje (IKA)

Godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba održane su od 5. do 8. listopada ove godine u Mukinjama kraj Plitvičkih jezera. Voditelj duhovnih vježbi bio je pavlin fra Marko Kornelije Glogović, OSPPE, župnik župe Rođenja BDM u Sveticama kod Ozlja te predsjednik Udruge „Betlehem“.

U subotu u popodnevnim satima sjemeništarci su se uputili autobusom prema Mukinjama, zajedno s duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom, te prefektom sjemeništaraca vlč. Goranom Bužakom. Ugodan smještaj u Pastoralnom centru Marije Majke Crkve, ljepota i mir prirode blizine Plitvičkih jezera te srdačno gostoprimstvo osoblja Pastoralnog centra omogućilo je plodonosno sudjelovanje u duhovnim vježbama. Za to je najzaslužniji bio o. Glogović koji je u svojim nagovorima, propovijedima i molitvama nastojao približiti sjemeništarcima bogatstvo i ljepotu vjere i povezanosti s Isusom Kristom i Blaženom Djevicom Marijom.

U uvodnom nagovoru voditelj duhovnih vježbi predstavio se sjemeništarcima te s njima podijelio određena iskustva svog hoda prema oltaru i redovničkim zavjetima. Poseban naglasak stavio je na važnost povezanosti s Duhom Svetim, koji nerijetko kršćanima ostaje „nepoznati Bog“, a upravo je poznavanje Duha Svetoga od presudne važnosti za pravi kršćanski život. Također, u svojim poticajima sjemeništarcima, na poseban je način naglasio važnost čitanja i poznavanja Svetog pisma, koje je u određenom smislu riječi „egzorcizam“, kako je to jednom rekao sveti papa Ivan Pavao II.

U program duhovne obnove o. Glogović unio je i psihološku dimenziju čovjeka, kroz vježbu u kojoj su sjemeništarci trebali na papir nacrtati kuću, a nakon toga je voditelj tumačio što može značiti određeni detalj tog crteža, istaknuvši da je za duhovni život važno i dobro poznavanje sebe samoga kao čovjeka.

Središnji dio duhovnih vježbi bilo je tumačenje evanđeoskog teksta o preljubnici koju su židovski glavari doveli Isusu (Iv 8, 1-11), a koje je voditelj isprepleo s tumačenjem mnogih pojedinosti na slici milosrdnog Isusa, naslikanoj prema uputama sv. Faustine Kowalske. Na to se nadovezao film Unplanned koji su sjemeništarci zajedno s voditeljem pogledali, u kojem je riječ o istinitoj životnoj priči Abby Johnson, nekada direktorici klinike Planned Parenthood, a nakon obraćenja gorljivoj aktivistici pro-life pokreta.

Osim nagovorima, duhovne vježbe bile su protkane zajedničkom molitvom, u koju je voditelj uvodio sjemeništarce. Poseban doživljaj bio je kada se za svakog sjemeništarca pojedinačno pomolio uz polaganje ruku, a radost Božje blizine nastavila se i u noćnom bdjenju pred Presvetim u kapelici, gdje su se sjemeništarci kroz čitavu noć izmjenjivali.