Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Marija Bistrica (IKA)

Samoborsko hodočašće u Mariju Bistricu započelo je u subotu 3. kolovoza ulaznom procesijom od crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do bazilike Blažene Djevice Marije s ophodom oko čudotvornog kipa i oltara Majke Božje Bistričke.

U procesiji su, prema tradiciji, sudjelovale sve tri župe grada Samobora. Ljepotu ove velebne procesije čine djeca, djevojke, žene i muškarci obučeni u narodne nošnje te vjernici iz svih sela i grada Samobora starodrevne župe svete Anastazije.

Refren pjesme: “Nas je otpravila, tebe je pozdravila sv. Anastazija, Majko Božja Bistrička” odzvanjao je cintorom i bazilikom.  Nakon procesije, slavljena je misa na otvorenom koju je uz svećenike samoborskih župa predvodio rektor Svetišta vlč. Domagoj Matošević.

Vlč. Domagoj Matošević tumačio je odnos onih koji su na hodočašću i Krista živoga, uskrsloga u stalnoj povezanosti s Majkom Marijom. Na kraju je svima, zahvaljujući posebno pješacima i onima koji su obukli svoje narodne nošnje, postavio pitanje: “Tko će čuvati ovo svetište i Mariju, ako nećete vi?” aludirajući na tekst Evanđelja “‘Ženo, evo ti sina!’. Zatim reče učeniku: ‘Evo ti majke!'”(Iv 19, 26). Propovjednik je naglasio da nam Isus daruje Majku preko Ivana za koju trajno brinemo svojim ispravnim koracima u Marijanskoj duhovnosti.

Hodočašće grada Samobora u Mariju Bistricu

Bogati duhovni program nastavio se ophodom na kalvariji, a izmjenjivale su se molitve i pjesme. Završetak hodočašća u svetištu bio je pred kipom Majke Božje. Veliku skupinu obučenu u narodne nošnje činili su članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka predvođeni predsjednicom Brankom Toth. U toj je skupini bilai Terezija (Rezika) Horvat koja je odjenula djevojke svih triju samoborskih župa koje su nosile “tronuše”, umanjene likove Majke Božje. Vodstvo pjesme i ove je godine preuzela Vladimira Kupres iz Domaslovca, a procesiju je formirao Radovan Librić.

Procesijom kroz grad, koja će se održati 5. kolovoza u kasnim popodnevnim stima, i euharistijom zaključiti će se još jedno samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.