Budi dio naše mreže
Izbornik

Izložba Ivane Ćavar „S onu stranu praskozorja" postavljena u samostanu dominikanaca u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Slikarski prizori uskrsnuća, sukus Kristova otkupiteljstva, akademske slikarice Ivana Ćavar izloženi su u u Samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu 27. travnja i moći će se pogledati do kraja svibnja.

„S onu stranu praskozorja” naziv je izložbe koju su organizirali Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato i Župa bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

P. Marko Bijelić, upravitelj Župe pozdravio je okupljene na početku i naglasio kako organizatore i umjetnicu povezuje riječ „Istina”.

„Umjetnost je u službi Istine, dominikanci su u službi Istine i Laudato želi promovirati Istinu, a Istina je uvijek povezana s ljepotom. Ova je izložba svjedočanstvo vjere autorice, želi nam približiti Boga, izvora svake ljepote”, rekao je p. Marko Bjelić, pozivajući sve da dođu i „motre” ovu izložbu očima srca kako bi im izložba bila još jedan korak prema uskrslom Kristu i Božjoj ljepoti.

Izložba Ivane Ćavar „S onu stranu praskozorja” postavljena u samostanu dominikanaca u Zagrebu

Direktorica Galerije Laudato i Laudato TV-a Ksenija Abramović nije mogla prisustvovati otvorenju, ali je uputila pisanu riječ osvrćući se na naziv izložbe.

„Laudato TV, veliki dar multimedijske Laudato produkcije, nalazi se u osvitu jednog svoga novog praskozorja – naime, LTV prelazi u svoje nove poslovne prostore u Gračane, odakle će središnjica ubuduće djelovati. Dosada smo djelovali u zgradi na području dominikanske župe Kraljice svete krunice, pa zahvaljujem braći dominikancima na blagoslovljenom susjedstvu i podršci koje smo dosada ostvarivali, a što ćemo, vjerujem, nastaviti i ubuduće. Poštovanoj slikarici Ivani Ćavar zahvaljujem na suradnji i čestitam na njenom vrijednom umjetničkom stvaralaštvu, a posjetiteljima želim otvorene oči i uho duše, da u Božjem duhu mogu ponirati u boje i slike koje su u službi naviještanja druge strane praskozorja koje i nas ljude čeka – uskrsnuća”, napisala je Ksenija Abramović.

Izložbu je postavio likovni kritičar Milan Bešlić koji je također sudjelovao u programu otvorenja.

„Umjetnica se ugrađuje u sustav golemog opusa sakralne umjetnosti. Činjenica je kako je snaga duhovnosti i kršćanske vjere neugasiva i u tom kontekstu možemo promatrati ovu izložbu. Dominantna figura u slikama je tijelo Isusa Krista, temelja naše vjere i nadahnuća autorice, a tonovi i boje su kristološke energije života, uskrsnuća”, rekao je Milan Bešlić.

Glazbeni obol večeri dala je Klapa Janjevo, a program otvorenja vodila je Tanja Maleš, urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija i suradnica Laudato TV-a.

Izložba Ivane Ćavar „S onu stranu praskozorja” postavljena u samostanu dominikanaca u Zagrebu

O umjetnici

Ivana Ćavar rođena je 22. prosinca 1973. godine u Širokom Brijegu. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je slikarstvo 1999. u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Poslijediplomski studij slikarstva „Ars sacra” završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu kod pročelnika studija, prof. Vasilija Josipa Jordana. Na širokobriješkoj Akademiji danas radi kao redovita profesorica. Izlagala je na tridesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Izvela je nekoliko javnih radova sakralne tematike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru akademske 2016./17. godine obranila je doktorsku disertaciju s temom: „Intimizam u slikama Kristova uskrsnuća”.