Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić: Misionarski polet je u srcu svećeničkog identiteta

Zagreb (IKA)

Susret svećenika Zagrebačke nadbiskupije koji se nalaze u programu trajne formacije održan je u ponedjeljak 4. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Nakon molitve srednjeg časa zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravio je svećenike polaznike programa trajne formacije te istaknuo važnost ovakvih redovitih susreta svećenika.

Osvrćući se na svećenički lik sv. Karla Boromejskog kojeg Crkva slavi 4. studenoga, kardinal Bozanić rekao je da je misionarski polet u srcu svećeničkog identiteta koji, kako ističe papa Franjo, svaki svećenik treba iznova otkriti i prepoznati u kontekstu šireg shvaćanja misija pod geslom „kršteni i poslani”.

„Svatko tko je kršten ujedno i poslan. Zato je Crkva svugdje misionarska. Probuditi misionarsku svijesti nije prozelitizam. Potrebno je predstaviti i ponuditi ljepotu toga što znači pripadati Bogu i Crkvi. Pod tim vidom svima nam je potrebno pastoralno obraćenje u kojem trebamo izići iz svojih okvira, vjerovati da ono što nosim je dobra za čovjeka, jer sam to primio od Krista“, poručio je kardinal.

Pastoralno obraćenje možemo stoga sažeti na tri glagola – izaći, doći i ponuditi. Nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) 9. i 10. svibnja u Zagrebu bit će izvrsna prilika za obnavljanje misionarskog poslanja Crkve, zaključio je kardinal Bozanić.

Povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić izložio je sudionicima što je do sada učinjeno na putu prema SHKM-u te iznio iduće planove. Tako je do sad napisana himna i odabran logo SHKM-a, dok su kateheze koje će se koristiti za pripremu susreta u fazi pripreme. Vlč. Valentić osvrnuo se i na različite prijedloge i ideje s obzirom na sam program susreta te istaknuo važnost župnih zajednica te uključivanja volontera za uspješnu organizaciju i održavanje SHKM-a.

Nakon stanke promotor kršćanskih zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja te asistent na Katedri fundamentalne teologije KBF-a Sveučilišta u Zagrebu vlč. dr. Jakov Rađa održao je predavanje o pastoralu srednjoškolaca i promociji duhovnih zvanja. Usporedio je pastoral duhovnih zvanja sa slikom drva života. „Korijen duhovnih zvanja je u otkrivanju poziva“, rekao je vlč. Rađa te naglasio da se razlučivanje poziva tiče svih kršćana svih dobi iako je vrijeme mladosti privilegirano vrijeme za to. „Pitanje je kako isprovocirati mlade da se zapitaju o pozivu. Sve mlade treba dovesti do pitanja – Koji je moj poziv?“, rekao je dr. Rađa. Istaknuo je da treba razmotriti tri faktora za razumijevanje mladih – digitalna revolucija, virtualna revolucija i profil obitelji iz kojih dolaze.

Dr. Rađa osvrnuo se na anketu koju je proveo među polaznicima katehetskih susreta te istaknuo da se pedeset posto anketiranih izjasnilo kako su u odrastanju imali nedostatak odnosa s ocem (dalek ili emocionalno hladan), a svjesni su da im je taj odnos nužno trebao. „Mladi su u očajničkoj potrazi za ocem, čim se pojavi očinska figura, hrle mu u susret, traže autentični autoritet. Uloga oca je zaštititi i ograničiti. Bez kvalitetnog odnosa s ocem mladi ne znaju kanalizirati svoje želje i odrediti si cilj“, rekao je dr. Rađa dodavši da svećenici nisu ti očevi, već da oni trebaju upućivati na nebeskog Oca. Istaknuvši da se novi čovjek rađa kroz evangelizaciju, primijetio je da mi „često očekujemo od ljudi da žive kršćanski, a nisu oplođeni Riječju, nisu evangelizirani“. Mladi vape za onima koji će s autoritetom progovoriti njihovu srcu, a naše župne zajednice trebaju postati mjesta otkrivanja ljepote kršćanskog života, zaključio je predavač.

Zatim je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati održao predavanje o pastoralu ministranata. Okupljene svećenike upoznao je s povijesti povjerenstva za pastoral ministranata tj. zahvalio je svim svećenicima koji su do sada na tom polju liturgijskoga pastorala ostavili duboki trag. Od 1997. na tom polju djelovali su: vlč. Vlado Razum, vlč. Damir Ocvirk, vlč. mr. Ivan Gretić te vlč. mr. Dubravko Škrlin-Hren.
Potom je predavač svima podijelio tekst predavanja pod naslovom „Ministrantska služba u obnovljenom bogoslužju”, predavanje održano na svećeničkom skupu u Varaždinu 23. studenoga 2016., gdje donosi upute za rad s ministrantima unutar župne zajednice, navodeći svrhu i cilj ministrantske zajednice, način djelovanja te konkretne prijedloge za njen rast i razvoj u okviru živih vjerničkih krugova.

Od 2016., kada je preuzeo brigu za pastoral ministranata, preč. Pavlaković je pobliže objasnio dva temeljna projekta vezana uz pastoral ministranata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a to su: Projekt „Prve subote” u mjesecu i Projekt „Vikend u sjemeništu” iz kojih najčešće dolaze i novi kandidati u sjemenište. Detaljno je opisao oba projekta, iznio statistiku dolazaka Dekanata na susrete „Prvih subota” te napomenuo kako je više od 900 ministranata u posljednje dvije godine prošlo kroz ministrantske susrete na Šalati. Podijelivši okupljenim svećenicima plakate i banere za „Vikend u sjemeništu” i zahvalivši im za trud oko rada s ministrantima u povjerenim im župnim zajednicama, na kraju izlaganja osvrnuo se i na statistiku broja sjemeništaraca od 2015. do danas.

Koordinator trajne formacije svećenika vlč. Tomislav Hačko predstavio je ukratko program nadolazećega međunarodnog euharistijskog kongresa koji će se održavati od 13. do 20. rujna 2020. godine u Budimpešti, a na kojem će sudjelovati i polaznici programa trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Ujedno, vlč. Hačko najavio je da će se adventska duhovna obnova za svećenike polaznike programa trajne formacije održati 25. studenoga u Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.